27 Kasım: Yahudi Kültürü Avrupa Günü

Yahudi Kültürü Avrupa Günü 27 Kasım Pazar, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde düzenlenecek etkinliklerle kutlanacak. Bu sene tema kaybolan lisanlar.

Toplum 0 yorum
23 Kasım 2016 Çarşamba

1999 yılından beri Avrupa’nın birçok şehrinde, 2001 yılından beri de Türkiye’de her yıl düzenlenen ‘Yahudi Kültürü Avrupa Günü’nün bu seneki teması: ‘Kaybolan Lisanlar’

Yüzyıllardır Türkiye topraklarında yaşamış olan Türk Yahudi toplumunun kültürü; şarkılar, konserler, filmler, sohbetler ve Sefarad Yahudilerinin konuştuğu, günümüzde ise kaybolmaya yüz tutan Judeo-Espanyol (Ladino) ve Aşkenaz Yahudilerinin lisanı Yidiş ile tanıtılacak.

Avrupa Yahudi Kültürü Günü boyunca, ‘Kimdir Bu Yahudi Dostum?’ başlıklı etkinlikte müze ve Neve Şalom Sinagogu binası içinde oldukça yoğun ve keyifli bir program ziyaretçileri bekliyor olacak.

Yazar Mario Levi kitabı ‘Size Pandispanya Yaptım’dan yola çıkarak Judeo-Espanyol dili üzerine okurları ile sohbet edecek.

Yazar ve Yönetmen Rita Ender’in ‘Las Ultimas Palavras/Son Sözler’ belgesel filminin Neve Şalom Sinagogu içinde yapılacak gösteriminden sonra soruların da yanıtlanacağı kısa bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Metin Delevi’nin küratörlüğünde 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinin düzenlediği ‘Türkiye Spor Tarihinde Yahudi Sporcular’ sergisi 27 Kasım gününden itibaren sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Aralık sonunda kadar açık olacak sergiyi gezenlere Zilberman Kardeşler’den Yahudi müziğine ait tınılar eşlik edecek.

Müze alanı içindeki etnografya bölümünde tüm gün, İzmir Yahudilerini anlatan Sarit Bonfil ve Rahel Hayim’in senaryolaştırdığı ‘Dünden Bugüne İzmir Sefarad Düğünleri’ belgesel filminin gösterimi yapılacak.

Neve Şalom Sinagogu içinde Sabi Şamarya, Yahudi ezgilerini içeren klasik müzik konseri olacak.

Ziyaretçiler, Yaşayan Kütüphane etkinliğine katılarak Yahudilik üzerine akıllarını kurcalayan, belki de önyargılı oldukları konuların cevaplarını bulacak. Ayrıca profesyonel tur rehberi Anna Eskenazi ile ‘Kaybolan Dillerimizle Kaybolan Mizah’ başlıklı söyleşide Judeo-Espanyol ve Yidiş lisanları üzerine bilgi sahibi olabilecekler.

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinin Galata’da düzenlediği, Şalom yazarı ve Profesyonel Tur Rehberi Mois Gabay ile kısa turlara katılmak, bina içindeki Gerez Kafe’de Janet-Jak Esim’in müzikleri eşliğinde Sefarad lezzetleri ile tanışmak, müzeyi rehberler eşliğinde gezmek, Müze Dükkân’dan kitap, CD ve çeşitli tasarım objelerini temin etmek de mümkün olacak.

İzzet Bana’nın şefliğini, Cenk Rofe’nin solistliğini yapacağı Estreyikas D’Estambol grubundan düğün şarkılarının açıklamalarıyla icra edilmesinin ardından temsili bir de düğün gerçekleşecek. Bu vesileyle ziyaretçiler de bu törene tanıklık etmiş olacaklar.

 

1 Yorum