Amerikan Yahudilerinden Trump’a tepki

ABD’de birçok Yahudi kuruluşu, yeni başkan Trump’ın baş danışmanı olarak atadığı isme tepki gösterdi. Irkçı söylemleri ile bilinen Breitbart News’un başındaki Stephen Bannon’ı bu önemli göreve getiren Trump’a, Yahudilerin farklı kesimlerinden tepki geldi

Dünya
23 Kasım 2016 Çarşamba

Bir düzine liberal Yahudi derneği, yeni seçilen ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik, kendisinin temel politik vaatlerini ve Stephen Bannon’ı strateji ve planlama ekibinin başına atamasını eleştiren toplu bir mektuba imza attılar.

Cuma günü yayınlanan mektupta, Trump’tan seçim kampanyasında sarf ettiği, belgesi bulunmayan göçmenlerin sınır dışı edileceği ve Müslümanların ABD’ye göç etmesine izin verilmeyeceği şeklindeki vaatlerinden vazgeçmesi ve İsrail-Filistin sorununda, ABD’nin geçmişte de desteklediği iki devletli çözüm yolunda ilerlemeye bağlı kalması istendi.

Mektuba imza atan Yahudi gruplar arasında J Street, Ulusal Yahudi Kadınlar Konseyi, hahamlardan oluşan bir insan hakları grubu olan T’ruah ve Ortodoks Yahudilerden oluşan bir sosyal adalet grubu olan Uri L’Tzedek de bulunuyor. Mektupta Yahudilerin azınlık oldukları için eziyet gördükleri hatırlatılarak, Trump’ın seçim kampanyası boyunca azınlıkları hedef alarak yaptığı açıklamaları eleştirildi. Mektupta ayrıca, seçim yarışı boyunca Trump’ın kampanyası etrafında dolanan, gerek açıkça gerekse üzeri örtülü gerçekleşen antisemit olaylar da kınandı.

“BU ATAMA AMERİKAN DEĞERLERİYLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Mektupta, “Başkan olarak, sizden antisemitizmin her türünü kesinlikle reddettiğinizi ve Amerikan kimliğinin kalbi olan inanç özgürlüğünün devamlılığına olan bağlılığınızı açık bir şekilde belirtmenizi bekliyoruz. Dahası, sizi tüm gücünüzle ve istikrarla ulusumuzun tüm vatandaşlarının haklarına saygı göstermeye olan bağlılığını pekiştirmeye ve Amerikan görüşüne uymayan, çirkin tüm ayrımcılıklarla savaşmaya çağırıyoruz” dendi.

Trump’ın ekibi daha önce de destekçilerinin aralarında bulunan antisemit kişilerden sorumlu olmadıklarını açıklamış ve politikalarının gelecekte ırk ve etnik olarak azınlıkta bulunan gruplara fayda getireceğini iddia etmişlerdi.

Mektupta ayrıca, Trump’ın danışmanlarının Cumhuriyetçi Parti’nin iki devletli çözümü destekleyen politikasını saptırarak ‘iki devletli bir çözüme ulaşma ve İsrail ile barış içinde yaşayan bir Filistin Devleti kurulması hedeflerini yok eden’ çeşitli açıklamaları da eleştirildi.

Mektupta, Bannon’ın bu göreve atanmasının Amerikan değerleri ile örtüşmediği de belirtildi. Bannon, Breitbart News adlı ve kendi tanımıyla, ‘aşırı sağcıların platformu’ olan internet sitesinin eski yöneticisi olarak tanınıyor. Breitbart News’da haber, bilgi ve görüş paylaşan aşırı sağcı grubun siyasi doğruluğu küçümsediği, antisemit olduğu, göçmenlere karşı durduğu ve beyaz milliyetçilik olarak tanımlanan ırkçı hareketi destekleyen insanlardan oluştuğu biliniyor.

Diğer yandan aralarında İftira ve İnkârla Mücadele Birliği’nin  (Anti-Defamation League) de bulunduğu bazı Yahudi kurumları da mektupta imzaları olmamasına rağmen bu atamayı kınadılar. Amerikan Hahamlar Konseyi, AJC ve Kuzey Amerika Yahudi Birlikleri konu hakkında doğrudan bir açıklama yapmazken, Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu ve Amerika Siyonist Derneği, İsrail’in tarafında olduğu gerekçesiyle Breitbart’ı ve Bannon’ı desteklediklerini bildirdiler.

 

ABD’deki muhafazakâr Yahudi gruplar da  Bannon atamasını kınadı

Amerikalı muhafazakâr Yahudi gruplar, Cumhurbaşkanı Donald Trump’a, baş strateji danışmanı olarak Stephen Bannon atamasını iptal çağrısında bulundu.

Yapılan çağrıda, Bannon liderliğindeki sağcı haber sitesi Breitbart’ta ‘beyaz milliyetçilik, antisemitizm, İslamofobi ve kadın düşmanlığı’ yapıldığı hatırlatılarak Breitbart sitesinin, aşırı sağcılar için bir pazaryeri olduğu belirtildi.

Altı grubun ortak çağrısında Bannon için, “Hem Amerikan hem de Yahudi değerlerine aykırı” ifadesi kullanıldı, “ABD başkanı tarafından yapılan atamalarda ülkemizin değerlerine aykırı fikirleri olan bireylerin dışlanması gerekir” hatırlatması yapıldı.  Açıklama da ayrıca “Yahudiler olarak, nefret veya iftiraya karşı sessiz kalmamaya mecburuz” denildi. Açıklama, Hahamlar Meclisi, Muhafazakâr Yahudilik Birleşik Sinagogu, Hazanlar Meclisi, Amerika Yahudi Teoloji Semineri, Muhafazakâr Yahudilik Kadınlar Birliği ve Yahudi Erkek Kulüpleri Federasyonu tarafından yapıldı.