Sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olan polipler

Sıklıkla duyulan bir terim POLİP… Nedir, nerede karşımıza çıkar, bize yapılan ultrasonografi, endoskopi ve benzeri tetkik raporunda görürsek heyecanlanmalı mıyız?

Sağlık
14 Kasım 2016 Pazartesi

 Op.Dr. Aziz Eryavuz*

 Polipler vücuttaki barsak, mide, safra kesesi, rahim, mesane, kafa kemiklerindeki sinüsler gibi içi boş organlarımızda olan yüzeyden kabarık oluşumlardır. Birkaç milimetreden 8-10 cm’lere kadar değişen boylarda olabilirler. Bazıları ince bir sapla ait olduğu organın içine bağlıdır bazıları da geniş bir tabanla yapışıktır yerine.

  Polipler aslında iyi huylu oluşumlardır. Renkli ya da renksiz benler gibi kabarık oluşları dışında özelliği yoktur. Bulunduğu organın içindeki hücrelerden vardır  polipte de. Barsak, mide, safra kesesi, mesane rahim gibi organlarda polip bulunduğunda hemen daima doktorunuz  polipi almak ister. Çünkü iyi huylu olmakla birlikte zamanla bozulup dejenere olabileceklerini ve bizi üzen kötü huylu tümörlere dönüşme potansiyellerini biliriz.

  Kalın barsak, mide, mesane gibi organlarda doktorlar endoskopik olarak gördükleri polipi gene endoskopik olarak çıkartır ve tahlile yollarlar. Patoloji raporu iyi sonuçlandığında bir süre sonra organı tekrar endoskopik olarak muayene etmek gerekir; Polip yapma yeteneği olan bu organın yeni bir polip daha yapıp yapmadığını, çıkarılan polipin yerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için. Safra kesesindeki poliplerde ise biz safra kesesini alarak polipin vücutta uzun süre kalmamasını sağlarız. Rahim ya da mesanede değişik şekillerde polipler çıkarılırlar.

 İşte bu nedenle biz elli yaş üstünde herkese beş yılda bir kolonoskopi, gastroskopi yapalım deriz. Endoskopi esnasında tesadüfen görülen polipler alınarak ileride başımıza daha kötü problemler gelmesini engellemiş oluruz. Polipler çoğu kez şikâyet yapmaz ve tesadüfen endoskopi ya da ultrasonografide (safra kesesindeki) bulunurlar.

Barsağın anüse yakın bölgesindeki polipler bazen kanama ile ortaya çıkarlar.

 Kendisinde polip bulunarak polipi alınan hastaların kendilerine söylenen sıklıkla tekrar endoskopiye gitmeleri ve elli yaşın üstündeki bireylerin beş yılda bir endoskopi için hekimlerine başvurmaları son derece yararlı bir uygulama olacaktır.

 

*Genel Cerrahi Uzmanı

Or-Ahayim Hastanesi