Kristal Gecesi Yıldönümünde Neo-Naziler Berlin’deki 70 Yahudi kurumunun adresini yayınladı

Bir gecede yüzlerce Yahudi işyeri, sinagog ve eve zarar verilen Kristal Gece’nin 78. yıldönümünde, bir Alman neo-Nazi grubu Facebook sayfasında Berlin’de bulunan yetmiş Yahudi kurumunun adreslerini açıkladı.

Dünya
14 Kasım 2016 Pazartesi

Almanya’da neo-Nazi grubu, sosyal medyada ‘Aramızdaki Yahudiler!’ başlığıyla paylaşılan mesajda, açık adreslerin de eklendiği bir harita yayınlayarak aralarında sinagog, kreş, okul, tarihi anıt, restoran ve mezarlıkların da bulunduğu yetmiş Yahudi mekânını işaret etti. Listede bulunanlar arasında, Yeni Berlin Sinagogu ve Holokost’ta hayatını kaybeden Avrupalı Yahudilerin anısına yapılan anıt da dikkat çekti.

Harita ve mekân listesi ile birlikte paylaşılan notta, “Bugün öyle güzel bir gün ki” ibaresi yer aldı.

Alman radikal gruplara karşı mücadele eden bir hukuk grubu olan MBR (The Mobile Counsel Against Right-Wing Extremism), mesajı fark etmelerinin hemen ardından, Yeşil Partisi Milletvekili Volker Beck ile birlikte hemen listede bulunan tüm Yahudi kurumlarını uyardıklarını bildirdi.

MBR Sözcüsü Bianca Klose, Alman gazetesi Tagesspiegel’e verdiği röportajda, bahsi geçen neo-Nazi grubun Facebook sayfasında sıkça ve açıkça, ırkçı ve antisemit mesajlar yayınladığını belirtti.

İsrail Almanya Büyükelçisi Yakov Hadas-Handelsman da olayın ardından yaptığı açıklamada, “Bugün halen bu olayların meydana gelmesi utanç verici olsa da, bu olayın Almanya’da, hem de Kristal Gece’nin yıldönümünde meydana gelmesi daha da utanç vericidir. Ne yazık ki son dönemlerde Almanya’da da antisemitizmin derecesinin ve cesaretinin arttığına şahit olmaktayız. Burada buna yer yoktur ve yetkililerden, sadece Facebook üzerinde gerçekleşmiş olsa dahi, bu tip olayları engellemek için gerekli önlemleri almalarını bekliyoruz. Ayrıca Alman halkının da bu olayı kınayacağını düşünüyoruz” dedi.