İNGİLİZ HALKI: “İsrail Ortadoğu’daki en iyi müttefik”

Birleşik Krallık (İngiltere) vatandaşları arasında yapılan bir anket sonucu halkın Ortadoğu’da en yakın müttefik olarak İsrail’i gördüğünü ortaya koydu.

Dünya
16 Kasım 2016 Çarşamba

İngiltere’de ülke çapında yapılan ve sonuçları geçtiğimiz hafta yayınlanan bir anket İsrail’in Ortadoğu’daki en güvenilir müttefik olarak görüldüğü ortaya çıkartı. Ortadoğu üzerine düşünce kuruluşu olan Bicom’un gerçekleştirdiği ankete göre İngilizlerin yüzde 57’si Yahudi devletini istikrarsız bölgedeki en güvenilir dost olarak görüyor. Bu yanıtı verenlerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 arttığı da belirtildi.

Ülke çapında 2000 yetişkinin internet üzerinde doldurduğu ankete göre de halkın yüzde 51’i İsrail ürünlerini boykot etmezken yüzde 56’sı boykotun hem İsrailliler hem de Filistinliler için bir haksızlık olduğunu belirtiyor.

Anket sorularında ayrıca İsrail’den nefret etmenin antisemitizm olup olmadığı ve İsrail’in var olma hakkı bulunup bulunmadığı soruldu. Yanıtlayanların beşte biri, İsrail’i sevmemenin ve var olma hakkına karşı olmamanın antisemitizm olmadığını belirtti. Yüzde 57, ise sadece İsrail’i eleştirmenin antisemit olmayacağı görüşünde.

Jewish Chronicle gazetesi tarafından Bicom şirketinin anket sonuçlarını değerlendirmesi istenen İngiltere İsrail Büyükelçisi Mark Regev, “Bugünün sonuçları iki ülke arasında yer alan güçlü bağları gösteriyor. Her zamankinden daha cesaret verici bir sonuç. İngilizler İsrail’i bölgedeki en güçlü müttefiki olarak görüyor. Eş derecede önemli olan diğer bir sonuç da, birçok insan İsrail’in şeytanlaştırılma propagandalarını antisemit ve tahammül edilemez olarak görüyor” açıklamasını yaptı.