Los Pasharos Sefaradis ve Orkestrası Paris’teydi

Toplum
16 Kasım 2016 Çarşamba

5 - 6 Kasım günleri Paris’in 11. Bölgesinde anma günleri vardı (1939-1945 Les Judéo-Espagnols dans la tourmente). ‘Muestros Desaparesidos’ adlı kurumun üyeleri kendileri ile birlikte Paris’in 7 Sefarad kurumunu (Aki Estamos, Centre Culturel judéo-espagnol-Al Syete, Centre communautaire Don Isaac Abravanel, Judéo Espagnol à Auschwitz, Vidas Largas, Vidas Largas Marseille, Union des Israélites Sefardi de France) biraraya getirerek 2. Dünya Savaşı’nda kamplarda kaybettikleri yakınlarını andılar. İkinci Dünya Savaşı sırasında İspanya’nın Paris Konsolosu olan ve birçok kişinin hayatını kurtaran ve dosyası halen Yad Vaşem’de görüşülen Bernardo Rolland de Miota’nın oğlu Guillermo Rolland ve İspanya’nın Yunanistan Konsolosu olan ve Doğruluk Madalyasını almış olan Sebastian Romero de Radigales’in torunu Elena Colitto Castelli de onurlandırılan misafirlerin arasında yerlerini aldılar.

5 Kasım günü Paris’in 11. Bölgesinin sinagogunda yapılan anma töreninde Türk Musevi toplumunu temsilen Metin Delevi de hazır bulundu. Bütün faaliyetlerin Paris’in bu bölgesinde yer almasının sebebi Sefarad Yahudilerinin çoğunluğunun eskiden orada oturmalarıydı.

6 Kasım günü yine Paris’in 11. Bölgesi belediyesinin salonunda yer alan programda gelen 700 kadar seyirciye aralarında Metin Delevi’nin de bulunduğu değerli konuşmacılar 2. Dünya Savaşı ve Holokost üzerine konuşmalar yaptılar. Son olarak sahneye çıkan Los Pasharos Sefaradis (Karen Şarhon & İzzet Bana) ve Orkestrası (Ceyda Pirali - piyano, Günay Çelik - kanun, Türker Çolak - perküsyon) geleneksel şarkılarından oluşan bir saatlik bir konser sundul. Programlarının başında sözü alan Karen Şarhon acıklı bir günü keyif ve mutlulukla bitirmeyi amaçladıklarını belirtti. Repertuarlarında herkesin bildiği geleneksel şarkıların yanı sıra, Holokost ile ilgili ‘Arvoles Yoran por Luvyas’ ve Selim Hubeş’in bestesi ve Avner Perez’in sözlerinden oluşan ‘La Romansa de Rika Kuriel’i de kamplarda yok olanların anısına söylediler. Los Pasharos Sefaradis daha sonra yakında çıkacak olan yeni CD’leri ‘Tangos Sefaradis’den iki tango ile seyircileri coşturdu. Bazı seyircilerin danslarıyla eşlik ettikleri tangolardan sonra herkesin neşe ve alkışlarla söylediği ‘Avram Avinu’ şarkısıyla programlarını bitirdiler.