Hep birlikte bir Şabat

Bu yıl 11-12 Kasım tarihlerinde gerçekleşen ve 85 farklı ülkede 919 şehrin katıldığı Şabat Projesi’nin Türkiye ayağı yine yeniliklere imza attı.

Toplum
16 Kasım 2016 Çarşamba

Geçtiğimiz yıl Şabat’ı ışıkla karşılamaya etkinliklerden ve dağıtılan özel kitlerden sonra Hegkom bu yıl, Şabat’ı uğurlama sloganıyla Avdala ritüeli üzerine yoğunlaşarak çalışmalarını da bu doğrultuda geliştirdi. Bu sayede Avdala, büyük - küçük birçok kişinin hayatına giriş yapmış oldu.

Sinagoglardaki etkinlikler

Bu hafta sinagoglar da faaliyetlerini Şabat Projesi temasına uygun olarak gerçekleştirdi. Şaar Aşamayim Sinagogu, çevresindeki bölgede oturan Bar ve Bat-Mitsva adayları için bir Şabat yemeği düzenledi. Gecede konuşan Haham Akaal Rav İsak Alaluf  Şabat’ı bir arada kutlamanın Geula’yı hızlandırıcı özellik taşıdığını ve bu nedenle kendimiz için, hepimiz için gözetilmesi gerektiğini ifade etti.

Göztepe Kültür Derneği de Bet El Sinagogu ile birlikte kendi bölgelerinde oturan Bar ve Bat-Mitsva adayları ve ailelerine eğitici bir Şabat yemeği düzenledi. Ets Ahayim Sinagogunda gençler, Kabalat Şabat duasından sonra Limmud etkinliğine katılan konuk konuşmacı onuruna verilen Rav Nafi Haleva önderliğindeki Şabat yemeğinde bir arada olmanın keyfini yaşadılar. Şabat sabah tefilasına katılanlar, Seuda sonrası  konuk konuşmacı Natan Sharansky ile sohbet etme fırsatı buldu. Minha duası öncesindeki derste Avdala ve nedenlerine değinen Rav Alaluf ‘Kutsal olan ile olmayanı birbirinden ayırmak’ esasının Yahudiliğin en temel esaslarından biri olduğunu bu şekilde Yahudi yaşam tarzının şekillendiğini belirtti. Arvit sonrasında birlikte Avdala söylendikten sonra ileriki haftalarda herkesin kendi evinde uygulayabilmesi amacıyla Hegkom tarafından hazırlanan ve içinde gerekli tüm öğelerin bulunduğu Avdala setleri dağıtıldı. 

Rav David Sevi ve Rav İzak Peres de Seuda Şelişit sırasındaki Tora derslerinde Avdala ve önemini anlatarak Arvit sonrası ve gelecek haftalarda da evlerinde Avdala yapmalarını sağlayacak Avdala setlerini dağıttılar.

Limmud’da Avdala

Limmud Festivali de bu sene Şabat Projesi’nin teması olan Avdala etkinliği ile başladı. Bet Din üyesi Rav İsak Alaluf tarafından idare edilen ritüelde Avdala’nın ne anlama geldiği ve nasıl yapılması gerektiği anlatıldı. Hahambaşı Rav İsak Haleva tarafından yakılan mum sonrasında Avdala icra edildi. Limmud tarafından konuk konuşmacı olarak davet edilen Natan Sharansky’nin de katıldığı etkinlik Avdala şarkıları ile sona erdi. Avdala şarkılarından ‘Amavdil’ Yehoram Gaon’un sesinden, ‘Al Dio Alto’ ise Rav İsak Maçoro ve Rav David Sevi tarafından birlikte yapılan bir kayıttan dinletildi.

Minikler de öğrendi

Şabat Projesi kapsamında Minix Anaokulu öğrencileri 11 Kasım Cuma günü temsili olarak Şabat’ı kutladılar. R. Mendi Porush Avdala’nın anlamını açıkladıktan sonra; adeta Şabat girişindeki gibi özel bir mum yakılması, duasının okunması, bardakla üzüm suyu içileceğini anlattı. Avdala ritüelinin parçası olarak karanfilleri koklayan öğrencilere, güzel kokunun koklanmasının anlamını ve aynı zamanda bu iç açıcı koku ile içimizde güzel bir haftaya başlama duygularının da gelişeceğini açıkladı. İlkokul öğrencileri de öğrendikleri Şabat şarkılarını evlerinde söyleyerek Şabat’ı neşeyle karşılayıp, dağıtılan Avdala setleriyle de Şabat’ı ışıkla uğurlamayı deneyimlediler.