Yeni büyükelçiler belli oldu

Türkiye ve İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmasının şartlarının yerine getirilme hızı yavaşlamış olsa da atılan adımlar devam ediyor. Gözler sembolik değeri yüksek olan, karşılıklı büyükelçi atamalarındaydı. 15 Kasım’da toplanan İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komitesi, İsrail’in Ankara büyükelçisini belirledi. Halen Londra büyükelçi yardımcılığı görevini yürüten ve 1993-1997 yılları arasında Türkiye’de görev yapmış olan Eitan Na’eh İsrail’in yeni Ankara büyükelçisi seçildi. Ankara ise, Tel Aviv’de görev yapacak ismi Kemal Ökem olarak açıkladı.

Karel VALANSİ Dünya 0 yorum
16 Kasım 2016 Çarşamba

Türkiye ve İsrail arasında, Mavi Marmara olayını geride bırakacak anlaşmanın maddelerinde önemli bir dönüm noktasına daha geldik. İsrail’in özrünün ardından Türkiye, Gazze’ye insani yardımını Aşdod Limanı üzerinden ulaştırırken, İsrail de mutabık kalınan 20 milyon dolarlık tazminatı 30 Eylül’de Ankara’ya ulaştırmıştı. 15 Kasım’da toplanan İsrail Dışişleri Bakanlığı Atama Komitesi ise uzun zamandır beklenen atamayı gerçekleştirdi. Diplomatik ilişkilerin dondurulmasından beri boş kalan büyükelçilik koltuğuna daha önce Ankara ve Şikago’da görev yapmış eski Azerbaycan Büyükelçisi Eitan Na’eh getirildi. Na’eh hali hazırda İsrail’in Londra büyükelçi yardımcılığı görevini yürütüyordu. 

Bu açıklamanın ardından Türkiye de, Tel Aviv’e atanacak ismi açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareketinden önce havalimanında gazetecilere, Kemal Ökem’in İsrail büyükelçisi olarak atandığını açıkladı. 

Eitan Na'eh

Mavi Marmara davası 2 Aralık’ta

İki ülkenin normalleşmesinde bir diğer adım olan İsrail askerlerine karşı açılan davalar konusu ise çözüm için Aralık başını bekliyor. Çağlayan Adliyesinde görülen davada, bazı mağdur avukatlarının yaptığı reddi hakim talebi, mahkeme heyeti tarafından reddedilip İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi ise duruşma gününe kadar talebe ilişkin karar vermemişti. Yasa gereği hakkında reddi hakim talebi bulunan bir hakimin duruşmaya çıkamayacağından duruşma 2 Aralık 2016 tarihine ertelenmişti.

2 Aralık’ta mahkeme, Türkiye ile İsrail arasında imzalanan 28 Haziran tarihli anlaşmanın maddelerinden birinin ‘İsrailli askerlere açılan davaların düşürülmesi’ olması nedeniyle anlaşmanın yürürlüğe girip girmediğine ve siyasi anlaşma yoluyla karara bağlanan bir anlaşmazlığa hukuken bakılmaya gerek olup olmadığına karar verecek.

 

Hamas terör eylemlerini Türkiye’de mi planlıyor?

Bir diğer talep olan Hamas’ın Türkiye’deki eylemlerinin sonlandırılması konusunda ise bir sıkıntı yaşanıyor. İsrail basınında çıkan bazı haberlere göre anlaşmaya rağmen Hamas Türkiye üzerinden terör eylemleri planlamaya devam ediyor. Bu bilginin gerçeklik payı henüz tam olarak bilinmiyor.

1 Yorum