ABD’de Missouri Valiliğine Yahudi asıllı Eric Greitens seçildi

ABD Deniz Kuvvetleri eski komandosu Eric Greitens 42 yaşında Missouri’nin tarihteki ilk Yahudi asıllı valisi oldu.

Dünya
14 Kasım 2016 Pazartesi

Cumhuriyetçi  görüşe sahip olan genç vali, ABD Deniz Kuvvetleri’ndeki başarılarından dolayı  Bronz Yıldız da  dahil yedi farklı madalya sahibi.  Greitens  geçtiğimiz salı günü gerçekleşen ABD genel seçimlerinde yüzde 51 oy alarak rakibi Demokrat Missouri  Başsavcısı Koster’i geride bıraktı. 

Greitens aynı zamanda emekli askerlerin ve savaş gazilerinin askerlik kariyeri sonrası  topluma daha iyi adapte olmasına yardım eden The Mission Countinues (Görev Devam Ediyor) adlı  sosyal yardım kuruluşunun kurucularından.  Greitens’in yardımseverlik  kariyeri daha 16 yaşında başlamış. Liseyi Maryland St Louis Bnei El Yahudi okulunda bitiren eski komando, o yıllarda öğretmenleri ile sokakta yaşayan evsizlere yardım dağıtmış, hatta bazı geceler onlar ile aynı çadırda bile kalmış. 

2003 ile 2007 yılları arasında Irak’ta görev alan  Greitens, ABD ordusunun ırk, din ayırmadan insanları aynı potada erittiğini belirtiyor.  JTA’nın, “ABD ordusunda Yahudi bir asker olmak nasıl bir şey?” sorusuna Greitens şöyle cevap veriyor: “ABD ordusu dünya yüzünde ırk ve din ayırt etmeden insanları birleştirebilen en iyi  ordudur.  Orduda Yahudiler,  Hıristiyanlar, Hindular, Budistler Müslüman askerler var ve hepsi ABD’nin dört bir köşesinden ve aynı amaca hizmet ediyor.”