‘Anne beni hiç anlamıyorsun!’

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
9 Kasım 2016 Çarşamba

Çok sevgili ve değerli anne babalarımız, öncelikle bu yazımdaki paylaşımlarımın her aile ve her durumda geçerli olmayabileceğini aklınızda bulundurmanızı rica ederim. Her zaman belirttiğim üzere her aile bir diğerinden farklı olduğu gibi ailelerdeki her birey de özel ve tektir. Buna dayanarak her ailenin kuralları, düzeni, inançları, ahlaki doğruları ve bireylerinden beklentileri de farklı olacaktır. Ailelerle çalıştığım zamanlarda her aileyi kendi dinamiği ve yaşanmışlıkları içinde ele aldığım gibi ailenin bireylerinin de farklı deneyimleri ve ihtiyaçları olduğu gerçeği ile çalıştığım zaman danışanlarıma çok daha hızlı ve etkili bir şekilde destek olabildiğimi deneyimlemiş bulunmaktayım. Geçen haftalarda bir danışanımın (bir ergen annesi) bana şu soruyu sormasıyla birlikte sizinle bu yazımı paylaşmaya karar verdim.

‘Çocuklarıma en doğru nasıl konuşacağımı bilemiyorum, çünkü ne desem ya da ne yapsam beni tersliyorlar.’

 Eminim ki bu cümledeki sıkıntıyı veya çaresizliği zaman zaman birçoğunuz yaşıyorsunuzdur. Maalesef size bu sorunun tek bir cevabı ya da formülü diyemeyeceğim, ancak her bireye, her koşulda ulaşılabileceğine inandığım için aslında çözüm çok basit. Bu sırrı sizinle paylaşmadan önce birkaç önemli noktaya değinmem gerekiyor. Çünkü bu noktaları atlarsak ve bu adımları uygulamaz isek o zaman bu basit formül işe yaramaz. Bu adımları sizinle aşağıda paylaşmaktayım.

1- Birey olarak (anne-baba) kendi ihtiyacının farkına varma:

Önce DUR! Kendine zaman tanı ve sor: ‘Ben bunu gerçekten çocuğum için mi yoksa kendi ihtiyacım olduğu için mi istiyorum/söylüyorum/yapıyorum?’

2- Çocuğuna ihtiyacını/isteğini sorma ve gerçekten kulak verme:

FARKINA VAR! Onun ihtiyacı ve isteği seninkilerden farkı olabilir! Onu dinle.

3- İstek ve doğrularınızın çakışması:

Dürüst ve açık iletişimin sağlıklı bir ilişkinin temeli olduğunu unutma!

4- Karar verme:

Çok mutlu ya da çok üzgün olduğun zamanlarda karar verme ve önemli adımlar atma.

5- Çocuğa çözüm buldurma:

 İçinde bulunduğunuz durumun detaylarını paylaşıp, olumlu ve olumsuz yönlerini gözden geçirdikten sonra çocuğa alternatif çözüm ve fikirlerini sorun.

Bu adımları uyguladıktan sonra aslında çocuklarınıza varsayım yapmadan, soru sorarak ve onların sınırlarına saygı göstererek yaklaştığınız zaman onlar da karşılığında size aynı şekilde yaklaşacaktır, çünkü çocuklar konuşarak değil davranışları rol model alarak öğrenir. Sınırlara saygı göstermek kesinlikle çocuğun her dediğini yapmak değildir! Anne babalar gerektiğinde çocukları için karar alabilirler ve almalıdırlar. Bu sınır ve saygı ve onların da birey olduğuna saygı duyma konusu çok hassas. Yaş, cinsiyet ve gelişim evrelerine ve aile dinamiklerine göre çok değişim gösteren bir durum söz konusu olduğu için sıkıntılı durumlar halinde en doğru destek bir uzmana danışmak ve sizin kendi ailenize özel bir terapi destek planı oluşturmaktır. Her türlü özel sorunuzu yukarıdaki adresten bana ulaştırabilirsiniz.

Kendinizi fark ettiğiniz, farkındalığınızı her gün geliştirdiğiniz ve isteklerinizi dönüştürebildiğiniz bir hafta diliyorum… Kucak dolusu sevgilerimle.