Arap milletvekillerinden Holokost kurtulanları için yeni yasa

Knesset’in kış sezonu ilk toplantısında oylanarak kabul edilen ilk tasarı, Birleşik Arap Listesi’nden üç milletvekilinin desteklediği ve soykırım kurtulanlarına bağlanan maaşa yüzlerce İsrail şekeli zam yapılmasını öneren tasarı oldu.

Dünya
9 Kasım 2016 Çarşamba

Soykırım kurtulanlarına verilen ödeneğin arttırılmasını isteyen tasarıyı Birleşik Arap Listesi lideri Ayman Odeh, aynı partide görev alan Dov Khenin ve Abdullah Abu Maaruf ile Kulanu Partisi milletvekili Tali Ploskov önerdi. Tasarı, İsrail parlamentosu Knesset’te kabul edildi.

Yeni yasa, Almanya’dan ödeme alan soykırım kurtulanlarını gelir sahibi gösteren ve buna göre de Ulusal Sigorta Kurumu’ndan aldıkları ödemeyi azaltan 2014 yılında yapılmış düzenlemeyi geçersiz kılıyor.

Tasarı, 1953 yılından sonra İsrail’e göç etmiş olan ve Alman hükümeti tarafından aylık 1.350 İsrail Şekeli (yaklaşık 354 ABD Doları) maaş bağlanmış olan soykırım kurtulanlarını ilgilendiriyor. İsrail kanunlarına göre her kurtulanın en az aylık 2.200 İsrail Şekeli (yaklaşık 578 ABD Doları) maaş alması gerekirken, Almanya’dan maaş alan kişiler, gelirleri varmış gibi görüldüğünden, İsrail Devleti’nin yaptığı bu ödemeden muaf tutuluyorlardı.

Kanunda yapılan bu değişiklik sonucu, eylül ayından geçerli olmak üzere, bahsi geçen kurtulanlar aradaki farkın kapatıldığı aylık toplam maaşlarını bir kerede alabilecekler.