TZİPİ LİVNİ: “Rabin cinayeti öncesindeki nefret hâlâ mevcut”

Siyonist Birliği Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Cumartesi akşamı eski Başbakan Yitshak Rabin’i anma etkinliği öncesinde katılığı bir toplantıda İsrail’in tehdit altında olduğunu, uğruna savaşılması gereken bir demokrasi olduğunu hatırlatmak istediğini belirtti.

Dünya
9 Kasım 2016 Çarşamba

Konuşmasında, “Yitshak Rabin’i anmak için toplanmamız, İsrail’deki herkese buranın bir demokrasi olduğunu hatırlatmalı. Bu demokrasi için mücadele etmeliyiz. Rabin cinayeti öncesindeki nefret hâl mevcut ve onu durdurmalıyız” dedi.

Livni açıklamasını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun birçok kişi tarafından ‘muhalif sesi susturmak’ olarak yorumladığı İsrail Yayın Şirketi isimli yayın organını kapatma girişiminin gündemde olduğu bir sırada yaptı. Livni, “Medya ve yargı sistemine yapılanlar birbirinden bağımsız iki ayrı hikaye değil; belli bir yöndeki gidişatın, trendin göstergesi” dedi.

Rabin anma törenini organize edenler, geçtiğimiz hafta her yıl düzenlenen anma töreninin bu sene yeterli ödenek bulunamadığı için iptal edileceğini açıklamıştı. 20 senedir kesintisiz yapılan tören bu sene ilk defa iptal edildi. Her sene törene katılan sanatçılar ve ünlü insanlar herhangi bir ücret talep etmemesine karşın güvenlik için bir ödenek bulunması gerekiyordu.

Bu açıklamanın ardından İsaac Herzog, bir zamanlar Yitshak Rabin’in başkanı olduğu İşçi Partisi olarak anma töreni üstleneceklerini açıkladı. Herzog açıklamasında, “Bu toplantı her zaman özel kurumların sorumluluğunda olan bir toplantıydı. Kısıtlı zaman ve şartları göz önüne alarak eski liderimiz anısına alternatif bir toplantı düzenlemekte ısrarcıyız” dedi.