İsrail’in Arap-kadın haber spikeri ile tanışın: Lucy Aharish

35 yaşındaki haber programcısı Arap Lucy Aharish, hem Yahudi radikal kesimden hem de Araplardan aldığı tepkiye rağmen gazeteciliği gururla yaptığını ifade etti.

Dünya
7 Kasım 2016 Pazartesi

İsrail’in en önemli  İbranice  televizyon kanallarından  Chanel 2’de birden  fazla programda yapımcı ve sunucu olarak görev alan  Arap kadın İsrail tarihinde bir ilk.

Aharish’in ailesi,  çoğunluğu Arap olan Nazareth kasabasından zamanında güneydeki Dimona’ya yerleşmiş. Genç kızın çocukluğu Fas Yahudileri arasında geçmiş.

İngilizce de haber spikerliği yapan İbrani Üniversitesi mezunu genç kadın zamanında üniversitedeki tek Arap asıllı öğrenci idi.

İsrail’in en iyi okullarından birinde öğrenci olması, ana TV kanallarında dikkat çeken programlar yapması ile her iki toplumun radikal kesiminden eleştiri alan Aharish, 2013 yılından beri aktif bir haberci.

Aharish, bazı Araplar tarafından hain olarak görülüyor ve  ailesinin bir bölümü ile halen görüşemiyor.  Zamanında bazı aile fertlerinden ailenin şerefini kirlettiği iddiasıyla ölüm tehdidi bile alan  genç kadın, konuyu polise ileteceğini belirtince muhtemel bir namus cinayetinden kurtulmuş.

Ancak ırkçı saldırılar genç İsrailli Arap’a sadece Müslüman azınlıktan gelmemiş. 2015’te İsrail Bağımsızlık Günü’nde  meşaleyi yakmak için seçildiğinde bazı Yahudi  radikaller tarafından sözlü saldırıya uğramış.

2015’te meşaleyi yakması ile ilgili yaptığı bir programda seyircilerden Yahudi Radikal Lahava hareketi üyesi Bentzi Gopstein’ın, Aharish’e  “Burası senin ülken değil” şeklinde bağırması ise genç kadını göz yaşları içinde bırakmış. Her ne kadar Gopstein, stüdyoyu terk etmek zorunda bırakılsa da, olay Aharish’i derinden etkilemiş. Aharish Gopstein’in o günkü bakışlarının Yahudilerden sebepsiz nefret eden Araplardan hiçbir farkı olmadığını söylüyor.

Kusursuz Yahudi-Sabra şivesi ile İbranice  konuşan Aharish, Yedioth Aharonot gazetesine verdiği söyleşide, başarısının arkasında Yahudi aksanıyla İbranice konuşmasının büyük rolü olduğunu söylemekten de kaçınmadı.

Kendisini Filistin asıllı İsrail vatandaşı bir Arap  olarak tarif eden Aharish,  iyi bir Müslüman olduğunu ve tüm benliği ile Allah’a inandığını belirtiyor.