ABD’de Yahudi oyları neden önemli?

ABD’de hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler nüfusun çok küçük bir bölümünü teşkil eden Yahudi oylarını almak için neden bu kadar çaba gösteriyor?

Dünya
7 Kasım 2016 Pazartesi

ABD’de Demokrat Parti’ye yapılan bağışların yüzde 50’si, Cumhuriyetçilere yapılanın ise yüzde 25’i Yahudilerden geliyor. 10 ABD senatörü Yahudi, ABD Anayasa Mahkemesi’nin üç yargıcı Yahudi asıllı, ancak Yahudiler nüfusun sadece yüzde ikisini teşkil ediyor. 

ABD Yahudi nüfusu seçimin kaderini etkileyecek bir yoğunluğa sahip olmadığı gibi, Yahudiler içinde  hem Demokratlara hem de Cumhuriyetçilere oy veren bir kesim var.

Ancak ABD siyasi tarihinde ‘Yahudi oyu’ kavramı başkanlık seçiminden yerel seçimlere politikacılar arasında bir parametre olarak görülüyor. 

Yedioth Aharonot gazetesine yazarı Yaniv Pohoryles,  Yahudilerin seçimde referans olduğunu belirtiyor.  Pohoryles konuyu  şöyle değerlendiriyor: “Yahudilerin desteği demek haber olmak  demek, daha çok bilinmek demek. ABD toplumunda her zaman Yahudilerin kimi desteklediği dikkat çekiyor.” 

Hayfa Üniversitesi profesörlerinden Gil Troy önderliğinde  bu konuda yapılan bir araştırmadan çıkan sonuçlar ise şöyle, ABD Yahudileri arasında çok zengin kişiler var, bu kişiler partilerine son derece bağlı ve hatırı sayılır miktarları partileri için harcamaktan çekinmiyorlar.

İkinci önemli nokta ise ortalama ABD vatandaşının oy günü  sandığa gitme oranı yüzde 50’yi zor bulurken, Yahudiler için bu oran yüzde 85.