Sudan hükümeti İsrail’e gidenlere tutuklama emri çıkarttı

Sudan, İsrail ile tarihte hiç savaşmamasına rağmen İsrail’i düşman ülke olarak niteliyor.

Dünya
3 Kasım 2016 Perşembe

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre Sudan, İsrail’e kaçak yollarla giren ve sığınma hakkı talebi yapan ancak ülkesine dönmek zorunda kalan vatandaşı 3.300 kişi için tutuklama emri çıkarttı.

Ancak İsrail tarafından sığınma hakkı kabul edilen nadir kişilerden biri olan sosyal eylemci Mutasım Ali söz konusu tutuklama emrinin ucunun açık olduğunu belirtti.

Ali’ye göre 3.300 kişi hakkında çıkartılan tutuklama emri aslında bu kişilerin gözetim altında olduğunun bir göstergesi. Ancak şüpheli bu kişilerin her an tutuklanması da söz konusu olabilir.

Son yıllarda yüzlerce Sudan vatandaşı ülkedeki iç savaştan kaçarak başka ülkelere sığındı. İsrail’e  de kaçak giren bu kişiler yakalandıkları takdirde kendi istekleri ile ülkeyi terk edene kadar özel mülteci kamplarında tutuluyor. İsrail nadir olarak çok sınırlı sayıda kişiye mülteci hakları çerçevesinde oturma izni verebiliyor.

İsrail bu kişileri ülkesine kabul etmiyor ancak başka ülkelerde mülteci statüsü elde edene kadar özel kamplarda tutuyor.

Halihazırda uygulanan politika gereği söz konusu bu sığınmacılar eğer özgür iradeleri ile İsrail’i terk etmek isterlerse kendilerine 3000 dolar veriliyor.

BM İsrail’in bu politikasını eleştiriyor. BM, İsrail’i bu kişilere mülteci kampında yaşamakla sınır dışı edilmek dışında hiçbir seçenek bırakmamakla suçluyor.