Suadiye Minix Anaokulunda Cumhuriyet Bayramı

2016 -2017 eğitim ve öğretim yılına bayramlarla hızlı bir şekilde başlayan Suadiye Minix Anaokulu etkinliklerle dolu bir ay geçirdi. Cumhuriyet Bayramı’nın teması özgürlüğü konu alan tören, suka faaliyetleri ve anneli oyun grubu etkinlikleri ekim ayını süsledi.

Toplum
2 Kasım 2016 Çarşamba

CUMHURİYETTE ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞI VE TÖREN

Bu yıl Minix’de 29 Ekim etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet anlayışını pekiştirecek kavram seçimi ‘özgürlük’ oldu. Özgür anlayışın getirdiği bireysel katkı olan özgür düşünceli insanlar, toplumsal katkısı ise düşünme özgürlüğü olan toplumların bilime verdiği değerler üzerine çalışmalar yapıldı.

Özgürce kendini ifade etmenin, özgür anlayış içinde diyaloga girmenin önemi üzerine sınıflarda uygulamalı çalışmalar yapıldı. Özgür anlayışın icat, deney, üretkenlik ve bilimin üzerine etkileri üzerinde duruldu.

Öğrencilere soyut anlayış uygulanırken pratik deneyimin onların üzerindeki etkisinin yaşamı daha iyi ve anlaşılır kılmak olduğu gözlemlendi. Bu nedenle özgürlük kavramının somut bir örneğini de öğrencilerine yaşatan Minix yetkilileri küçük yaştan ellerinde büyüyüp beslenen, dört yılda kocaman olan kaplumbağanın sudaki çırpınışlarından yaşamı canlı olarak yaşamak istediğini fark ettiler. Yeri kendisine dar geliyordu. Yerini büyüttükçe o daha büyüdü ve çocukların coşkusu onun coşkusu olmuştu. Öğrencilerle, ergen hale gelen kaplumbağayı artık doğaya özgürce salma kararı alınarak onu Göztepe Parkında kurulan yeni gölete götürdüler. Kaplumbağanın neşelendiren hareketleri ile kendi arkadaşlarının olacağı, doğada sırtında güneşi hissedeceği hissi, özgür yaşamanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha çocuklar anladılar.

Teması özgürlük olan Cumhuriyet Bayramı töreni Göztepe Kültür Derneğinde velilerin katılımı ile gerçekleşti. Türkçe ve İngilizce şarkılarla katılım gösteren çocuklar daha sonra orff tekniği ile marakaslarla şarkılar söyledi, zillerle gösteri yaptı. Bir grup çocuk Ekvator iklimindeki canlılar ve yaşam biçimlerini sunarken Amazon dansı yaptılar. Tören 10. Yıl Marşı ile son buldu.

ANNELİ OYUN GRUBUNDA   DEĞİŞİK ÇALIŞMALAR

Anneli oyun grubunda tıraş köpüğü ve boya ile figürler çıkarmak etkinliği yer aldı. Bu etkinlikte el ve bilek kasları güçlü olanlar gözlemlendi. Yazı çalışmalarına başlamadan önce yapılan bu tip eğlenceli etkinlikler yazı yazma öncesinin temelini kurar. Ayrıca dokunma duyusunun sağlıklı gelişimi için farklı materyallere yer verildi. Bu tür faaliyetlerde hedef beş duyunun ilköğretim öncesine kadar sağlıklı gelişimi oldu.

Bir değişik faaliyet de çalışma toplarının panoya yerleştirilmesi oyunuydu. Üç parmak kas gelişimi ve avuç açma - kapama eylemleri süreci içinde uzun bir aktiviteyi keyifle yapabilme anı yaşandı. Bunun yanı sıra son komut ise toplayıp kutuya geri konma işlemiydi. Bu sadece kas değil, zihinsel gelişimde yönergeleri peş peşe alma deneyimlerini de arttırır. Üçüncü önemli gelişim ise tek başlarına yapabilmenin öz güven gelişimine olan desteğiydi. Bireysel yapılan her türlü eylem öz güveni besler.

Çalışma olmazsa olmazı ise İngilizce öğretmeni Mrs. Mirel ile yapılan yabancı dil etkinlikleriydi. İngilizce şarkılarda heyecanlanan öğrenciler ayakta tüm hareketleri birlikte yapabildiklerini göstermeye çalıştılar. Oyun grubunda her hafta salı ve perşembe saat 10.30-12.00 arası 16 ay ve üstü çocuklar için, her hafta çarşamba günleri saat 10.30-11.30 arası 15 ay ve altı çocuklar için büyük ve küçük motor gelişimi, anadil gelişimi ve yabancı dile yatkınlık alıştırmaları yapılıyor.

SUKA AKTİVİTELERİ

2016-2017 yılı Sukot Bayramı için Minix’in terasında hazırlanan suka için tüm çocuklar meyve resimleri yapıp boyadı. Çocukların bu renkli resimlerinin hepsi suka’ya asılırken bazı öğünler çocuklarla suka’da yendi. Bu yıl Kuzguncuk Sinagogu’nun davetlisi olarak öğlen saatinde gönüllü hanımların hazırladığı güzel yemekler yendi. Şık bir suka hazırlanmış ve her türlü meyveler filelerde şık bir şekilde süslenmişti. Çocuklar bundan çok etkilendi ve büyük keyif aldı.