Yahudiler hakkında söylenen 1900 yıllık yalanın sonu: 28 Ekim 1965

28 Ekim 1965’te Katolik Kilisesi, Hıristiyanlık temellerinin Yahudilikten geldiğini ve Tanrı ile Yahudiler arasında bölünmez bir bağ olduğunu kabul etti.

Dünya
30 Ekim 2016 Pazar

51 yıl evvel Papa 6. Paul tarafından imzalanan  Nostra Aetate  adlı Katolik Kilisesi’nin resmi dokümanı, yüzlerce yıllık bir yalanı sona erdiriyordu: ‘Hazreti İsa’nın çarmıha gerilmesinde Yahudilerin bir rolü olmamıştı.’

Nostra Aetate sadece  Yahudilerin İsa’yı öldürttüğü yalanına son vermiyor, Katolik kilisesinin  temellerinin de Yahudilikten geldiğini kabul ediyordu.  Böylece Papa 23. John tarafından ilk olarak gündeme getirilen Hıristiyan inancı kaynaklı  antisemitizm,  bir sonraki Papa 6. Paul tarafından imzalanan  Nostra Aetate adlı bildiri ile  sone ermiş oldu.

Papa 23. John yaptırdığı araştırmalarda 2. Dünya Savaşı’nda Holokost’un meydana gelmesinde Hıristiyanlık kaynaklı antisemitizmin rolünün büyük olduğunu ortaya çıkardı. Ancak 23. John 1963 yılında vefat edince halefi Papa 6. Paul söz konusu dokümanı hazırlatarak imzaladı.   1965 yılında yayınlanan Nostra Aetate’dan sonra iki inanç arasında diyalog başlamış, yüzlerce yıllık inanç çatışması resmen sona ermişti.  ‘Yahudilerin İsa’nın çarmıha gerilmesinde rolü var’ miti çağlar boyunca antisemitizmin kaynağı olmuş, engizisyondan Nazi rejimine Yahudi dinini hedef alan tüm radikal görüşlü doktrinlerin ana silahı olmuştu.