İspanya’nın Yahudi kasabalarında tek eksik Yahudiler

İspanya’nın Portekiz sınırına yakın yer alan Ribadavia’da bulunan eski binalar, kasabada bir zamanlar herhangi bir Avrupa başkentinden daha çok Yahudi kurumu olduğunu gösteriyor.

Kültür
28 Ekim 2016 Cuma

Nehir kıyısı olan ve çağlayanlarının su sesi dev parke taşlarında yansıyan  Yahudi mahallesi, Galicia’nın hiçbir bölgesinde olmayan bir ruha sahip. Turistlerin gözde mekanı kasabada, Yahudi Müzesi, ortaçağdan kalma bir sinagog, kaşer şarap dükkanı ve iki Yahudi fırın-pastane var.

Yahudi geleneksel hayat tarzı için neredeyse her şeye sahip kasabada tek eksik var: Yahudiler.

Bugünlerde kasaba belediyesinin Yahudi kültürüne yaptığı tüm yatırımlara  ve muhteşem doğasına rağmen Ribadavia, turistlerin terk ettiği akşam saatlerinde hayalet bir kasabaya dönüşmekten kurtulamıyor.

JTA gazetesinden Cnaan Liphshiz kasaba için “Yahudilerin hayalet kasabası burada yaşayacak Yahudi vatandaşlarını geri istiyor”  şeklinde yazıyor.

En yakın uluslararası havaalanından sadece 68 km uzakta olan ve yılda 20 bin turistin ziyaret ettiği kasaba, yaklaşık 500 yıl evvel Katolik Kilisesi’nin baskıları ile tüm Yahudi halkını göçle kaybetmişti. 

 

 

 

Yazının orijinal ve  kapsamlı İngilizce versiyonu için, 

http://www.jta.org/2016/10/27/news-opinion/world/spains-jewish-ghost-towns-seek-a-boost-from-living-jews