“Yehuda Krallığı’nın başkenti Kudüs”

İsrail’de tarihi eser kaçakçılarından ele geçirilen bir papirüs yazıtında, günümüzdeki Kudüs’ten İbranice harflerle Yehuda Krallığı’nın başkenti olarak söz ediliyor.

Dünya 0 yorum
27 Ekim 2016 Perşembe

İsrail Kultür Bakanı Miri Regev ortaya çıkartılan arkeolojik kanıtı UNESCO’nun son Yahudi karşıtı bildirgesine bir cevap olarak yorumladı.

Regev, konu ile ilgili açıklanmasında  günümüzde üretilen, tarihi çarpıtan  yalan propaganda ile savaşın kendilerinin en büyük sorumluluğu olduğunu belirtti.

Arkeolog Dr. Eitan  Klein’e göre, İsrail Arkeoloji ve Eski Eserler Müdürlüğü’nün (IAA) kaçakçılardan ele geçirdiği ve incelediği papirüs yaprağı, şimdiye kadar Kudüs’ü Yahudi toplumunun başkenti olarak gösteren Tevrat dışı en eski  arkeolojik kanıt.

Dr. Klein ortaya çıkartılan kanıt ile ilgili olarak çarşamba günü yaptığı basın toplantısında şöyle konuştu: “Ortaya çıkartılan doküman Judea’nın ekonomik ve siyasi başkentinin bir zamanlar Kudüs olduğunu gösteren nadir bir kanıtıdır.”

Yedioth Aharonot gazetesinin bildirdiğine göre, söz konusu tarihi eserler IAA’nın kaçakçılık özel dairesi tarafından Judea Çölünde izinsiz kazı yapan Filistinli kaçakçılardan ele geçirildi.

Güney Hebronlu kaçakçılar söz konusu tarihi eserleri kaçak piyasada yüksek fiyattan koleksiyonculara satmayı planlıyorlardı.  Söz konusu kaçakçılar tutuklanarak cezaevine kondu.

Tevrat’a göre, bir önceki İsrail Krallığı'nın lideri Kral Şaul'un  ölümüyle, Yehuda topraklarında ikinci  bir krallık oluştu ve bu krallığın başında Yehuda kabilesinin lideri Kral David (Davut Peygamber) geçti.  Kur’an  kraldan ‘peygamber’ olarak söz eder.

 

1 Yorum