Şalomcular Balat’taydı

Balat’ta, her köşede karşımıza çıkan bitişik nizam cumbalı evler, balkonlarda iplere asılı rengârenk çamaşırlar, Marsilya’dan özel getirtilen kırmızı tuğlalar bizi sanki tarihin içinde bir maceraya sürükledi.

Sara KOHEN Toplum
27 Ekim 2016 Perşembe

Rengârenk Balat’ı İvo Molinas ve Virna Banastey’in organize ettiği turla, Mois Gabay’ın rehberlerinde Şalom Gazetesi arkadaşlarımızla dolaştık.

Sevgili Virna hazırlıklı gelmemizi, çok yürüyeceğimizi, çok yer gezeceğimizi günler öncesinden bildirmişti. Kadir Has Üniversitesi’nin önünde buluşup Şalom ailesi ile yapılan sohbetten ve toplu foto çekiminin ardından gezimize son hız başladık.

Balat’ın eski ile yeniyi, geçmişle bugünü yaşatan, renkli kafelerin, Arnavut kaldırımlı, merdivenli, dik yokuşlu sokaklarının arasından büyük bir hayranlıkla geçtik ve bu sokakların hepimize ait izler taşıdığını gördük.

Her köşede karşımıza çıkan bitişik nizam cumbalı evler, balkonlarda iplere asılı rengârenk çamaşırlar, Marsilya’dan özel getirtilen kırmızı tuğlalar bizi sanki tarihin içinde bir maceraya sürükledi.

Daracık sanat atölyeleri,  unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları, artık tedavülden kalkmış ama estetikleri ile hayranlık uyandıran radyolar, tüplü televizyonlar ve tamircileri, antikacıları, bugün Retro dediğimiz 60’lı 70’li yılların kıyafet ve aksesuarlarını bulabileceğiniz dükkânlar… Hepsi Balat’ta. Hafta sonları saat 16.00’dan sonra açılan müzayedelere katılabilir, zamanımızın çoğunu geçirmeye başladığımız ve artık tekdüze ürünlerin sergilendiği AVM’lerde ulaşamayacağımız orijinallikteki parçaları bulabilirsiniz Balat’ta.

Yüzyıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Balat sokaklarında karşınıza çıkan kiliseler, camiler, sinagoglar, hamamlar, manastırlar günümüze kalan canlı miraslar, kültürel birlikteliğin devam ettiğini göstermekte.

Balat’ta rastlayıp hayran kaldığımız sosyal proje ‘Hobbit House’dan bahsetmeden geçemeyeceğim. Bu projede toplanan kitaplar, eşyalar, gıda malzemeleri, ihtiyacı olan çocuklara ücretsiz olarak dağıtılıyor.  Siz de bu projenin bir parçası olmak istiyorsanız burada yapacağınız bir kahvaltı ile  katkıda bulunabilirsiniz .

Sonuçta harika bir gün geçirdik. Katkısı olan herkese ve bilhassa rehberimiz Mois Gabay’a bize Balat’ın bin bir yüzünü gösterdiği ve bilgilendirdiği için teşekkür ederim.

Dolu dolu geçen gezimizde, Barba Vasilis’de yediğimiz yemek, ziyaret ettiğimiz Cibali Kapısı, Cibali Karakolu, Gül Cami, Maraslis Rum İlköğretim Okulu, Ayakapı Hamamı, Fener Rum Patrikhanesi, Fener Rum Erkek Lisesi, Moğolların Meryem’i Kilisesi - Kanlı Kilise,  Ahrida Sinagogu, Balat Or Ahayim Musevi Hastanesi ile ilgili fotoğrafları ekteki linkte görebilirisiniz.

 Resim galerisi için tıklayın...