Rachel Weisz’ın Holokost ile gerçek bağı

Rachel Weisz ‘Denial’ adlı Holokost filmindeki rolüyle gerçek bağlantısını anlattı.

Kültür
26 Ekim 2016 Çarşamba

Oscarlı oyuncu Rachel Weisz —Denial adlı yeni çıkacak olan filminde  Deborah Lipstadt adlı tarihçiyi canlandırıyor. Weisz filmin hikâyesi ile olan gerçek bağlantısını People dergisine açıkladı.

Weisz’ın Doğu Avrupa kökenli anne ve babası 1939’da Avusturya’dan İngiliz bir papaz olan James Parkes sayesinde Nazi zulmünden kaçmıştı. Weisz, tarihçi olan Lipstadt’ın Emory Üniversitesindeki tarih derslerinde papazdan bahsetmiş olmasından dolayı çok duygulandığını belirtti. Lipstadt film çekimleri sırasında Weisz’a papazın bir kitabını yollamış ve kitap filmde bir sahnede kullanılmıştı.

Denial filmi bir İngiliz mahkemesinde Lipstadt’ın Holokost’u inkâr eden David Irving’e karşı verdiği büyük mücadeleden ve zaferden bahsediyor. Lipstadt 1993 yılında ‘Holokost’u İnkâr Etmek’ adında bir kitap kaleme almıştı. Filmin bazı bölümleri Lipstadt ve ekibinin dava için delil toplamak için gittiği Auschwitz’te çekildi.

Weisz Holokost ile ilgili düşüncelerini Time dergisine şu sözleriyle aktardı: “İnsanlıktan kopuk bir durumdu. Düşünmeden edemiyorsunuz, bir insan bunu kabul edilebilir olduğu bir noktaya nasıl gelir? Birçok insan, ‘Asırlar önce oldu, artık üstesinden gelin’ diyor. İnsanlık tarihine bakarsanız bu bir dakika önce oldu. Benim annem ve babam çocuktu.”