İnsan hakları örgütü, Rusya ve Suudi Arabistan’ın BM konseyinden alınmasını istedi

İnsan hakları konusunda en etkili uluslararası kuruluş olan HRW, (Human Rights Watch) Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne çağrıda bulunarak Rusya ve Suudi Arabistan’ın konseyden çıkarılmasını talep etti.

Dünya
25 Ekim 2016 Salı

HRW, Rusya’nın Suriye, Suudi Arabistan’ın Yemen askeri müdahalesinde binlerce sivili katlettiğini öne sürdü. Örgüt ayrıca Mısır ve Çin’i de insan hakları konusunda en kötü ülkeler olarak niteledi.

HRW’ye göre, Rusya ve Suudi Arabistan’ın  BM İnsan Hakları Konseyi’nde olması halihazırda  konseyin  güvenilirliğine ve yaptırım gücüne  zarar veriyor.

HRW Direktörü Louis Charbonneau konu hakkında şöyle konuştu: “Söz konusu ülkeler konseye üye olduğu sürece, kendi sorumluluklarında olan insan hakları ihlallerini gizlemek için fırsat da bulacaklardır.”

Bir diğer insan hakları örgütü olan  Dünya Af Örgütü de  (Amnesty International) daha evvel yaptığı bir açıklamada, Suudi Arabistan’ın konseyden çıkarılmasını talep etmişti.

BM Genel Kurulu  47 ülkenin katılımı ile 28 Ekim’de toplanacak ve seçim yapacak. Söz konusu seçimde BM İnsan Hakları Konseyi de yeni üyelerini belirleyecek.