Musul savaşı sadece radikalizmi yok etmek için verilmiş bir mücadele değil

Irak’ın Musul şehrinin radikal terör örgütünün elinden alınıp yeniden özgürlüğe kavuşması için verilen savaş, aynı zamanda Obama yönetimi için farklı bir perspektif oluşturuyor.

Dünya
18 Ekim 2016 Salı

AP yayın kuruluşundaki analize göre, Musul savaşı aynı zamanda  Demokrat Obama hükümetinin radikalizmin Ortadoğu’dan, Amerikan çizmesi olmadan, yerel güçler ile  yok edilebileceğinin bir testi.

IŞİD’in son ve en güçlü kalesi için verilecek savaş, ABD’de liberal ve demokratların  yerel sorunları yerel güçler ile çözme teorisinin de bir ispatı olacak.

İki yıldan fazla bir süredir  Barack Obama hükümeti,  Ortadoğu’da kalıcı ve istikrarlı bir barışın  yerel güçlerin inisiyatifi ele alınması ile sağlanacağı tezini savunuyor ve uyguluyor. Ancak, ABD yerel güçlere hava, istihbarat, ekipman  ve eğitim desteği veriyor.

Bu teoriye göre, ancak yerel güçler zaferi kendileri kazanırsa bulundukları bölgede kalıcı bir otorite olabilirler.   Ancak 2015’te bu teori ispatlanamadı.  Aylar süren ABD bombardımanından sonra şehri almak için Amerikalıların eğittiği Irak askerleri başarılı olamamış, şehir terör örgütünün eline geçmişti.  Bugün Ramadi’nin batı bölgeleri  ABD’nin verdiği yoğun destek ile yeniden Irak ordusunun eline geçmiş durumda. 

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Musul’u Obama stratejisinin yeni bir denemesi olarak niteledi.