Harlem, Yahudiler ile Rönesans’ı yaşıyor

New York’un bir zamanlar filmlere konu olmuş suç mahallesinde daire fiyatları yükselirken, Yahudi nüfusu da hızla artıyor.

Dünya
18 Ekim 2016 Salı

Manhattan’ın kuzeyinde kalan bu bölge yüz yıl evvel  belki de dünyanın Yahudi nüfusu açısından en yoğun bölgesi idi. Ancak 60’lardan  80’lere kadar hızla  popülaritesini kaybeden mahalle, gelir düzeyi düşük ve eğitimsiz kişilerin yerleşimi ile neredeyse bir suç havzası olmuştu.

Tarihe siyahi Amerikalıların mahallesi olarak geçen Harlem, şimdi 2000 yıllarda yeniden doğuyor.

Yoğun bir Yahudi göçünün yaşandığı mahallede şimdi çok farklı kültürlere ait bir nüfus yapısı var, siyahi Amerikalılar bugün sadece bölgenin toplam nüfusunun yüzde 40’nı oluşturuyor.

Yahudi nüfusu 1990’lardan 2011’e Harlem’de yüzde 900 arttı.  Yahudiler bugün bölgede yaşayan13 bin kişinin yüzde 20’sini oluşturuyor.

Bölgede sosyal kulüplerin sayısı artarken, Yahudi kuruluşları da burada şube açıyor. Yahudi kültürü ve dini konusunda aktif olan  Habad   burada 10 yıldır faal.

Yahudi kültür derneklerinin kurulduğu bölgede son olarak açılan Sivana adlı kafenin sahibi ise bir İsrailli.   

Demografik değişim, Yahudi yazar ve Yeşiva Üniversitesi profesörü  Jeffrey Gurock’un yakında yayınlanacak kitabına da konu olmuş. Kitabın adı ‘Harlem Yahudileri’. Gurock,  Manhattan’ın 125. Sokağı’nın yeniden doğduğunu belirtiyor.