Keşiş ve İsrailli Yahudi, 25 yıldır Müslüman köyünde konser düzenliyorlar

İsrail’in Abu Gosh adlı Müslüman köyünde bulunan tarihi kiliselerde düzenlenen konserlere Sukot Bayramı’nda yüzlerce kişi geliyor.

Dünya
17 Ekim 2016 Pazartesi

Kudüs’ün hemen dışında bir tepede bulunan Müslüman köyündeki  Benedictine ve  Kiryat Yearim kiliselerinde düzenlenen klasik müzik konserleri bu sene  25. yılını kutluyor.

Tüm İsrail halkına açık konserler senede iki defa Sukot ve Şavuot bayramlarında gerçekleştiriliyor.

Tarihi kiliselerdeki konser faaliyetlerinin fikir babaları ise Fransa doğumlu Keşiş  Oliver ile İsrailli emekli  spor hocası 76 yaşındaki Gershon Cohen.  Cohen, klasik müzik konseri fikrinin kendisinden geldiğini, Keşiş Oliver ile 25 yıl evvel tanıştıklarını ve bir anda kaynaştıklarını belirtiyor.

Times of Israel sitesinin haberinde  sadece ‘Keşiş  Oliver’ olarak bahsettiği rahibin hikayesi de en az Abu Gosh’taki üç dinin kardeşliği kadar dikkat çekici.

Fransa doğumlu olan ve son derece laik bir çocukluktan gelen Keşiş Oliver, sonradan Katolik inancını seçerek bu Müslüman köyündeki Benedictine Manastırında yaşamak için kutsal topraklara göç etmiş.

39 yıl evvel İsrail’e göç eden ve o günden bu yana manastırda yaşamayı tercih eden Keşiş Oliver, 1977 yılında kutsal topraklara ayak bastığında tarih 10 Temmuzu gösteriyordu. Keşiş Oliver bu tarihin aynı zamanda ünlü Exodus gemisinin 1947’de İsrail’e geldiği tarih olduğunu ve hiçbir şeyin bu dünyada şansa olmadığını belirtiyor.

1800’lü yıllardan beri faal olan Benedictine Manastırı, Müslüman Abu Gosh köyünün sınırları içinde kalıyor. Köy İsrail kurulduktan sonra çıkan Arap-İsrail savaşlarında hep tarafsız kalması ile de ünlü.