ABD, İsrail UNESCO’nun Kudüs kararını protesto etti

BM’nin kültür kolu UNESCO’nun yaptığı bir ön oylamada Kudüs’ün Old City bölgesinin Yahudi geçmişinin inkar edilmesi, ABD, İsrailli yetkililer ve Yahudi gruplar tarafından kınandı.

Dünya
14 Ekim 2016 Cuma

BM’nin bilim, tarih, eğitim gibi kültürel konular ile uğraşan kolu UNESCO,  geçtiğimiz perşembe günü yaptığı ülke temsilcileri toplantısında, 6’ya karşı 24 oyla Kudüs’ün Old City bölgesinin Yahudilikle bağlantısını inkar etti. 

Söz konusu kararı eleştiren ABD’li yetkili şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda UNESCO’da tek yanlı ve kimsenin yararına olmayan kararlar alınması dikkat çekiyor.  Gelecek yönetim kurulu toplantısında oyumuzu  bu tip kararların çıkmasını engellemek için kullanmaktan çekinmeyeceğiz. 

Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat da söz konusu karar dolayısı ile şoke olduğunu belirtti  Barkat şöyle konuştu: “UNESCO Hristiyanlığın Vatikan ile olan ilişkisini inkar ediyor mu? veya Mekke’nin Müslümanlıkla bağlantısını? UNESCO Batı Duvarı’nın Yahudilerle ilgisi olmadığını iddia ediyor. Asıl olan UNESCO’nun tarihi gerçeklerle ilişkisi olmadığıdır.”  

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da tepkisini şu ifade ile belirtti: “Tapınak Tepesi’nin Yahudiler ile bağlantısının olmadığını söylemek Çin Seddi ile Çinlilerin bağlantısı olmadığını, Mısır’ın Piramitlerle ilgisi olmadığını söylemek gibidir. Bu saçma kararla UNESCO kalan son kredibilitesini de kaybetmiştir.  Tarihi gerçekler yaygın söylentiye her zaman galip gelmiştir. Biz gerçeklerle çalışırız.”

İsrail Muhalefet Lideri (Milliyetçi Cephe) Isaac Herzog da Facebook’ta söz konusu kararı kınadı ve iğrenç bir yalan, tarihi yeniden yazmak olarak niteledi. 

Oylamada tek bir Avrupa üyesi devlet bile kararı desteklemedi. Karar 24 Evet, 6 Hayır ve 26 Çekimser oy sonucu ile çıktı.  Hayır diyen 6 ülkel arasında, İngiltere, Almanya, Hollanda, Litvanya, Estonya da vardı.