İsrail’in Hahambaşısı, Suriye savaşını soykırım olarak niteledi

İsrail’deki Sefarad toplumunun ruhani lideri Rav Yitzhak Yosef, Suriye iç savaşındaki ölümleri soykırım, Holokost olarak niteledi.

Dünya
14 Ekim 2016 Cuma

Rav Yosef uluslararası topluma çağrıda bulunarak savaşın durdurulması için çalışılmasını istedi. Rav Yosef söz konusu açıklamayı Filistin Yönetimi Şeyh ü İslam’ı Mahmut El Habaş ile yaptığı toplantı sonrası yaptı.

Kudüs’te yapılan söz konusu toplantıya  farklı inanç gruplarının liderleri katıldı. Toplantının amacı din sebebi ile çıkabilecek çatışmalara engel olmaktı.

Toplantıda Suriye iç savaşı dini çatışmalar açısından değerlendirildi ve tartışıldı. Toplantıya katılanlar arasında İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin’de vardı. Rav Yosef konuşmasında, 2. Dünya Savaşı’nda Yahudilerin soykırımına tüm dünyanın sessiz kaldığını, aynısının yine olmaması gerektiğini belirtti.

Aynı zamanda İsrail Yüksek  Din Mahkemesi’nin Başkanı olan Rav Yosef’in şu sözleri dikkat çekti: “Yahudiler bir soykırıma sessiz kalamaz. Suriye halkı bizim dostumuz olmadı, ancak uluslararası toplum onların küçük çapta bir Holokost’un kurbanı olmasına izin veremez.”

70 yıl evvel bölgede dini bir kavga olmadığını, Yahudiler ile Müslümanların bir arada barış içinde yaşadığını belirten Rav Yosef sözlerine şöyle devam etti: “Babam merhum Ovadia Yosef Mısır’da Hahambaşı iken Kral Faruk ve tüm inançların liderleri ile bayramlarda toplanır Semavi dinlerin kitaplarını tartışırdı.”

Rav Yosef, ‘soykırım’ kavramını Halep için de tekrardan  telaffuz etti ve hem İsrail’den hem de Filistinlilerden Halep için sesiz kalmamalarını istedi.