Amerikan siyahilerin Yahudi avukatı Jack Greenberg 91 yaşında hayata veda etti

Jack Greenberg Amerikalı siyahilerin sivil haklarını kazanması için mücadele eden ve bu yolda can veren efsanevi lider Martin Luther King’in avukatı idi.

Dünya
14 Ekim 2016 Cuma

Greenberg’in anne  babası Polonya ve Romanya’da doğmuş, 2. Dünya savaşı sebebi ile ABD’ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Savaş sonrası ABD’de siyahilerin oy verme, eşit ücret, zorunlu eğitim gibi sivil haklarının kazanması için büyük bir hukuki mücadele başlatılmıştı. Thurgood Marshall  adlı bir avukat tarafından kurulan bir konsey ABD federal devletine dava açmış ve siyahilerin de beyazların da aynı okulda okuması gerektiğini belirtmişti.

Uzun süren hukuk mücadelesi sonunda ABD Yüksek Mahkemesi 1954 yılında bir karar alarak okullardaki ırk ayırımına son verdi.  Avukat Greenberg, Marshall Konseyi’nin  bugün hayatta kalan son üyesi idi.

1924 yılında Brooklyn’de doğan ve Columbia Hukuk Fakültesinde hem öğrenci hem de profesörlük yapmış olan Greenberg, bir keresinde basına verdiği demeçte şöyle konuşmuştu: “İnsanların temel hak ve özgürlükleri için savaşmamın sebebi Yahudi olmam değil ailemin bana verdiği Doğu Avrupa Siyonist (İsrail Milliyetçiliği)  kültürüdür.”

ABD’de altmışlı yıllara kadar siyahiler ile beyazlar arasında haklar açısından büyük farklar vardı.  Zamanında pamuk tarlalarının olduğu  güney eyaletlerinde siyahiler ırkçılığın kurbanı oluyorlardı. Siyahilerin uğradığı bu haksızlığa ilk karşı  çıkan gruplardan biri de Yahudilerdi. Yahudiler aynı haksızlıklara Rusya ve Doğu Avrupa’da yıllarca uğramışlardı.