Sinüzite dair merak ettikleriniz

Or Ahayim Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Uzmanı Op.Dr.Bülent Yılmaz ile sinüzitin ne olduğu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini konuştuk.

Sağlık
13 Ekim 2016 Perşembe

Sinüzit nedir?

Burun çevresinde yerleşmiş olan içi hava ile dolu olan boşluklardır. Yüzün her bir yarısında yerleşen dört tipi vardır. Her sinüs bir açıklık ile burun içi ile irtibatlıdır. Sinüs mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması sonucu, sinüslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve virüslerin yerleşmesine uygun bir ortam oluşturması neticesinde ortaya çıkar.

Sinüzitin belirtileri nelerdir?

-Yüzde ağrı, basınç veya dolgunluk hissi… Ağrı genellikle yeni başlamış sinüzitlerde olur. Hastalık kronikleştikçe, ağrının yerini başta ağırlık veya dolgunluk hissi alır,

-Burun tıkanıklığı; hem akut hem kronik sinüzitte olur.

-Burundan cerahatli akıntı

-Geniz akıntısı

-Koku kaybı

-Gece öksürükleri

-Mide yanması

-Ağız kokusu

-Halsizlik

Sinüzit tipleri nelerdir?

Başlıca iki ana gurupta incelenirler.

Akut ve kronik sinüzit.

Akut sinüziti her insan senede birkaç kez geçirebilir. Soğuğa maruz kalma, alerji, çevresel kirlilik, vücut direncinin düşmesi gibi kolaylaştırıcı faktörlerin etkisi ile başlar. Burunda basınç hissi, burun tıkanıklığı ve ateş ile kendini gösterir. Tedavi geciktikçe ilave bulgular kendini gösterir. Bu şikâyetler üç ay veya daha fazla sürerse Kronik Sinüzit adını alır.

Sinüzit ile astım arasında bir ilişki var mıdır?

Birçok çalışma göstermiştir ki sinüzit astım ataklarını artırmakta. Sinüzit tedavi edildikten sonra dramatik bir şekilde astım atakları da azalmakta.

Sinüzit göz ile ilgili sorunlara yol açabilir mi?

Sinüsler gözümüzün etrafında kümelenmişlerdir. Üç yönden göz ile sinüsler birbirleri ile komşudurlar. Bu yakın komşuluk nedeni ile sinüs içindeki iltihap gözü etkileyebilir. Gözde ciddi sorunlara yol açabilir.

Sinüzitin menenjite yol açabileceğini duydum. Doğru mudur?

Sinüslerimizden bazısı çok ince kemik tabaka ile beyinle komşudur. Çok sık görülmemekle birlikte iltihap bu kemik bariyeri aşabilir. Menenjite hatta bazen beyin apsesine yol açabilir. Bu acil bir durumdur. Ciddi tedavi gerektirir.

Sinüzit tedavisi nasıl olmalıdır?

Sinüzit özellikle ilaçla tedavi edilir. Temel ilacı antibiyotiklerdir. Bunun dışında sinüsün burun içine açılan yerindeki şişkinliği ve tıkanıklığı açıcı ilaçlar kullanılır. Bu gurup ilaçlara dekonjestanlar diyoruz. Eğer balgam çok koyu ise yumuşatıcı ilaçlarda eklenebilir. Buhar solumak veya tuzlu sular da sinüs drenajını rahatlatır. Bununla birlikte ilaçlar kadar önemli tavsiye de bol su içmektir. Özellikle sıcak bitkisel çaylar oldukça faydalıdır ve bol bol tüketilmelidir. Ihlamur bunun için iyi bir seçimdir.

Sinüzit iyileşmeyen bir              rahatsızlık mıdır?

Eğer uygun şekilde tedavi edilirse sinüzit sorunsuz iyileşir.

Ne zaman sinüzit ameliyatı olmak gerekir?

Günümüzde sinüzit ameliyatları çok kolay olsa da genellikle ilaç tedavisine cevap vermeyen sinüzit durumları veya komplikasyon gelişmiş hastalar için saklanır. Bir oran vermek gerekirse sinüziti olan insanların yüzde 20 ile yüzde 25’i ilaç tedavisine cevap vermez.

Sinüzit ameliyatında amaç nedir?

Her sinüs bir delik aracılığı ile burun içine açılır. Kronik sinüzitte bu delik tıkanmıştır. Bu sebeple sinüs içine hava giremez. Hava girmeyen sinüs içinde enfeksiyon gelişir. Sinüs cerrahisinin amacı; normal anatomi ve mukozal dokuyu koruyarak, sinüs ağzındaki tıkanıklığı gidermek sureti ile normal sinüs drenajını ve fonksiyonunu sağlamaktır.