İspanya Yüksek Mahkemesi BDS aleyhine karar verdi

Dünya
13 Ekim 2016 Perşembe

İspanya’nın Asturias bölgesi Yüksek Mahkemesi, geçtiğimiz hafta Langreo Şehir Konseyi’nin İsrail’e karşı boykot, tecrit ve yaptırım hareketinin bir parçası olarak aldığı boykot kararının yasalara aykırı olduğuna hüküm getirdiğini açıkladı. Söz konusu karar, hareket için büyük bir darbe oldu.

Bu kararla İspanya’da bir Yüksek Mahkeme ilk kez Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi’yle (BDS) ilgili resmi hükme imza atmış oldu. Bu kararın alınmasında İspanya’daki BDS ile mücadele eden İsrail yanlısı bir lobi grubu olan ACOM’un yasal girişimlerinin etkisi oldu.

ACOM Başkanı Angel Mas, Jerusalem Post gazetesine verdiği bir röportajda, İsrail’e karşı boykot çağrısının İspanya’da özellikle yerel belediyelerde gittikçe yükselen bir trend halini aldığını söyledi.  Mas’ın açıklamalarına göre, yalnızca geçtiğimiz sene 60 belediye İsrail’e karşı boykot ilan etti. Bazıları bu kararı bilinçli bir şekilde alırken, bazı belediyelerse İsrail karşıtı aktivistlerin yanlış yönlendirmesi ile bu kararı aldı.

Her bir boykot ilanı sonrasında, ACOM söz konusu kararı alan belediyelere karşı yasal girişimlerde bulunarak, ilk savunma hattını oluşturdu. Mas, konuyla ilgili olarak, “Bu belediyelere aldıkları kararların sonuçları olacağını göstererek, caydırıcılığımızı ortaya koymamız gerek. Aksi halde, Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi kazanır.”