Zamanında uyuşturucu baronlarının takıldığı semtte şimdi Yahudiler dua ediyor

Kolombiya’da uyuşturucu baronlarının bir zamanlar cirit attığı yerde Yahudiler dua ediyor.

Kültür
13 Ekim 2016 Perşembe

Kolombiya’daki Bello, gittikçe büyüyen ve gelişen bir dönme Yahudi toplumuna ev sahipliği yapıyor. Uyuşturucu ticareti ve çeteleriyle bilinen Kolombiya’daki Bello kenti, İsrailli gezginler, Yahudi turistler ve yabancı hahamlar için bir istikamet haline geldi. Eski rahip Juan Carlos Villegas sayesinde artık Bello’da Ortodoks Hristiyanlıktan Yahudiliğe dönmüş, tutkulu ve inançlı bir toplum bulunuyor.

Villegas, 1998’de Kolombiya hükümetinin sorunlu gençler için düzenlediği bir yenilenme programıyla İsrail’deki Negev Çölüne gitti. Villegas programda ilk defa Yahudilik ile tanıştı ve hayatı değişti.

2002’de bir çete tarafından kaçırılan Villegas Yahudi oldu ve yüzlerce takipçiyi peşine taktı. Adını Elad olarak değiştiren Villegas, öncülük ettiği Yahudi toplumuna kaşerut, Şabat, sünnet gibi değerleri öğretti. Miami’ye giderek gizlice sinagoglardaki törenleri kayda alıp cemiyetiyle paylaşacak kadar ileri gitti. Başta Bello’daki cemaate Kolombiya hükümeti pek sıcak bakmasa da bölgedeki sinagog kendini çok geliştirdi ve Kolombiya’nın hahambaşı cemaatin en büyük destekçilerinden bir tanesi oldu.