Yom Kipur Savaşı

Bundan tam 43 yıl önce Arap orduları İbrani tarihine göre Yom Kipur’a gelen 6 Ekim 1973’te İsrail’e saldırmışlardı.

Dünya 0 yorum
10 Ekim 2016 Pazartesi

İsrail’i Yahudi aleminin en kutsal oruç günü gafil yakalayan savaşta, Mısır ordusu  güneyden saldırırken, Suriye ordusu kuzeyden harekat başlatmıştı.

Aynı anda Müslüman aleminin Ramazan orucunu ifa ettiği günlere tekabül eden savaşa hazırlıksız yakalanan İsrail ordusu, başta hem kuzeyde Golan’da, hem de güneydeki Sina cephesinde mevzi kaybetse de, ilerleyen günlerde karşı saldırı başlatarak  her iki Arap ordusunu da yenilgiye uğrattı.

İsrail ordusu dört gün içinde Süveyş Kanalını geçerek savaşı başlatan Mısır birliğini kuşatarak hareketsiz hale getirirken, kuzeyde Suriye’nin  başkenti Şam’a kilometreler kala mevzilendi.  İsrail’in Şam’a bu kadar yaklaşmasından rahatsız olan SSCB’nin Suriye’ye birlik göndereceğini duyurmasının ardından savaş iki süper gücü (ABD ve SSCB) karşı karşıya getirmişti.

Ancak BM’nin girişimi ile 25 Ekim’de ateşkes sağlandı.  Yom Kipur Savaşı  başlangıcından 19 gün sonra İsrail’im mutlak zaferi ile sona erdi.

Bu savaşın en büyük sonucu Mısır’ın,  o tarihten sonra tüm Arap ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen İsrail’i tanıyarak barış yapması oldu.  Savaşta İsrail’in gafil avlanması  da Kudüs’te büyük tartışmalara neden olmuş, istihbarat ve ordu görevini gerektiği gibi yapmamakla suçlanmıştı.

 

 

 

 

 

1 Yorum