2016 Nobel Barış Ödülü savaşı durduran başkanın

Juan Manuel Santos 50 yıllık savaşı durdurdu, 2016 Nobel Barış Ödülü aldı ancak Kolombiya halkı referandumda barışa hayır dedi…

Dünya
7 Ekim 2016 Cuma

Cuma günü Oslo’da  bir açıklama yapan Nobel Ödül Komitesi, 2016 Barış Ödülü’nün Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a verildiğini duyurdu. Nobel Komitesi, Santos’un tüm olumsuzluklara rağmen  inatla ve kararlılıkla barış için bir yol bulması dolayısı ile ödüle layık görüldüğünü belirtti.

Ancak Kolombiya’da beş gün önce sonuçları açıklanan halkoylamasında halkın yüzde 50.24’ü  Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri ile 52 yıl sonra imzalanan barış anlaşmasına hayır dedi.

Santos Hükümeti söz konusu barış anlaşması için tam dört yıl boyunca görüşmeler yapmıştı.  Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, anlaşmayı halkoyuna sunarak meşruiyetini sağlamlaştırmayı denedi. Ancak Az bir farkla da olsa  beklenenin aksi bir sonuç çıktı.   “Hayır” kampanyasını yürüten Kolombiya eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, “Barışa değil, anlaşma koşullarına karşı çıkıldığını” söyledi.

52 yıl süren savaşta şimdiye kadar en az 220 bin kişinin öldüğü ve 6 milyon Kolombiyalının ülkeyi terk ettiği sanılıyor.

Nobel Komitesi açıklamasında  barışa hayır diyen halkoylamasından da söz etti. Açıklamada şu ifade yer aldı,  “Barış anlaşması herkesi memnun etmedi ancak Santos’un söz konusu anlaşma için halkın fikrini öğrenmek istemesi de takdire şayandır.”