‘Namus meselesi’ ne Pakistan’dan ağır ceza kanunu

Son olarak öz kardeşini Hristiyan bir adama aşık olduğu için öldüren çocuğun mahkeme önüne çıktığı bu günlerde, Pakistan’da namus cinayetlerine karşı cezalar ağırlaştırıldı.

Dünya
7 Ekim 2016 Cuma

Pakistan’da  geçerli kanunlardaki boşluklar namus cinayeti işleyenlerin serbest kalmasına neden olabiliyor. Geçtiğimiz perşembe günü kanunlaşan tasarı kanunlardaki boşlukları kapamaya yönelik.

Ülkedeki dindar radikal kesim Pakistan Meclisi’nin bu kararına tepki gösterdi.   Ancak halkın cinayet işlemiş bu kişilerin serbest kalmasına tepkisi gittikçe büyüyor.

Geçtiğimiz yıl Pakistan’da 1000 kadın namus cinayetinin kurbanı oldu.  Pakistan’da bir kadının ailesinin seçimi dışında bir erkekle görüşmesi, konuşması ailenin onurunun zedelenmesi olarak niteleniyor. Bunu yapan kadınlar lekeli olarak değerlendiriliyor.  Cinayetleri genellikle babalar, kardeşler, kocalar işliyor.

Pakistan kanunları Şeriat kanunlarını referans alıyor ve kurbanın ailesinin faili affetmesi ile katil serbest kalıyor.   Genelde öldürülen kızın ailesi de cinayeti haklı gördüğü için adalet yerini bulmuyor.

Yeni kanun affetme kavramını batıl ilan ediyor ve failin en az 25 yıl hapsini emrediyor.