‘Madam B’ bakkalda

Tilda LEVİ Köşe Yazısı
6 Ekim 2016 Perşembe

Bir Roş Aşana Bayramını daha kutladık. O gece sofrada artık bizimle birlikte olmayan büyüklerimizi anmak için, masaya her birine ait bir obje ilave ettim. Tante Sol, Gramami, Tante Lina, kayınvalidem, kayınpederim ve tabii babam. Uzun zamandır unuttuğum, babamın hediyesi olan bir bileziği de koluma taktım. Özel günlerde ancak böyle bütünleşebiliyorum. Bayramlar birlikte olduklarımla sevinmek, yanımda olmayanları da anmaktır benim için. İyi anılmak ise ayrı bir erdemdir.

Roş Aşana sofrasının simgelerinden olan ‘nar’ ailemize her bakımdan bereket getirecek. Zira onları bu sene Büyükada’daki bir ağaçtan koparıp getirdim. Birkaç gün mutfakta duran narlardan biri kendi kendine ikiye ayrıldı. Tertemiz, oraya buraya leke yapmadan, tabağa kondu, elma reçelinin yanı sıra afiyetle yendi.

***

Bayram öncesi kart, hediyelikler vs. dernek, kurumların uzun uğraşlar sonrası ortaya çıkarttıkları ürünler. Bir kartta tüm gönderenlerin adının sıralanması ve bu uygulamaya tüm kurumların eşit davranması atılacak en güzel adım.

Kâğıt o kadar değerli ki, onu gereksiz harcamak hakikaten günah. Ayrıca evinize gelen 20-25 kutlama kartını büfenin üstüne dizdiğinizde, yardımcı kadının bir hafta süresince doğru dürüst toz almadığından emin olabilirsiniz.

Gerçekçi olmak gerekirse, kart gönderilenlerin sayısında düşüş var. Kartları tek tek yazmakla, bir karta on isim yazmak arasında fark yok. İptaller bu yüzden olmayacaktır.

Bu yıl ilk kez, ‘Kapınıza Sağlık’tan tebrik aldım. Hem sevindim, hem şaşırdım. Şaşırdım çünkü ilk kez onların adıyla böylesi bir uygulama yapıldığını öğrendim. Az buçuk cemaat etkinliklerinden haberdar biri olarak konuyu bilmiyorsam, diğerleri nasıl bilecek?

***

‘Madam Baseter’ bizim bakkalla flört halinde. Bayramlar iki mevsim arasına sıkıp, kimi yazlıkta, kimi kışlıkta olunca dağıtım zorlaşıyor.

Yaklaşık üç hafta önce bir bey, ‘M.B’den arıyorum. İki paketiniz var, bakkala bıraktım’ deyip telefonu kapattı. Arkadaş teslim etmekle sorumlu ama bakkal doğru yer değil. Akşamüzeri kapı görevlimizi arayıp komşu bakkala emanet edilen paketleri alıp saklamasını rica ettim. Kurumlar mutlaka bu sorunların arayışı içindeler. Doğrusu Madam Baseter’in bir daha bakkalı ziyaret etmesini istemem.