Suriyeli çocuklar İsrail’de tedavi ediliyor

Suriye’de ateşkesin sona ermesi ve BM’nin insani yardımları gereken yerlere ulaştırma konusunda çok başarılı olamaması nedeniyle Amerikan Yahudi organizasyonu Amaliah, yaralı Suriyeliler için inisiyatifi ele aldı.

Dünya
6 Ekim 2016 Perşembe

İsrail, Suriyeli yaralılara tıbbi yardım sunmaya devam ediyor. Yardım başladığından beri 2.500 Suriyeli İsrail hastanelerinde tedavi gördü. Geçen ağustos ayı ortasında 21 Suriyeli çocuk ve aileleri Amaliah yardım organizasyonundan gönderilen bir otobüsle Tsfat’ta bulunan Ziv Sağlık Merkezine götürüldü. Yaralılar İsrail-Suriye sınırında olan Qunietra bölgesinden getirildi. Son haftalarda Nahariya’daki Batı Galile Sağlık Merkezine de pekçok çocuk getirildi. İsrail topraklarında tedavi altına alınan yardıma muhtaç Suriyeli çocuklar, kendi isteklerinden bağımsız bir şekilde, Amaliah yardım kuruluşunun Suriyeli yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda İsrail’deki sağlık merkezlerine gönderildiği bildirildi. Önceden yardım giderleri İsrail halkından alınan vergilerden toplanırken, bu sefer harcamaların ödemesini Amaliah organizasyonu üstlendi. Amaliah başkanı İsrailli Amerikan işadamı Moti Kahana, yaptığı açıklamada, yardıma muhtaç Suriyeli çocukların beş sene içinde ilk defa hastanelerde tedavi edildiğini söyledi. Organizasyonun en önemli amacının sınırın diğer tarafındaki çocuklara yardım etmek olduğunu sözlerine ekledi. Onlarca yıllık nefreti silmenin zor olduğunu dile getiren Kahana, bunun yanı sıra, İsrail’in yaptığı yardımlardan gurur duyduğunu ve Amerika ve Avrupa’dan da yardım beklediğini dile getirdi.

Tedavi edilen Suriyeli çocuklar ve aileleri iyileştikten sonra ellerinde yardım paketleri ile yeniden yaşam mücadelesine sınırın diğer tarafına otobüsle geri gönderiliyor.