Yahudi asıllı bilim adamı 2016 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü

2016 Nobel Fizik Ödülü, ABD Üniversitelerinde çalışan İngiliz fizikçilere gitti.

Dünya
4 Ekim 2016 Salı

Duncan Haldane, David Thouless ve  Michael Kosterlitz maddenin topolojik evresi  konusunda yaptıkları çalışma ile ortak olarak 2016 fizik ödülünün sahibi oldu.

Yahudi asıllı  Michael Kosterlitz, Almanya’dan İngiltere’ye göç etmiş ünlü kimyacı Hans Walter Kosterlitz’in oğlu. Lisans, master  ve doktora eğitimini Oxford Üniversitesi’nde tamamlayan Kosterlitz, post doktorasını Birmingam Üniversitesi’nde yaptı.  Kosterlitz 1982 yılından beri de Brown Üniversitesi’nde kürsü sahibi.

Kosterlitz ile birlikte ödülü alan Thouless ve  Haldane de İngiliz asıllı Amerikalı fizikçiler.

İsveç Nobel Ödülü Komitesi üçlünün Nobel’e layık görülme sebebini, “Maddenin egzotik halini matematiğin topoloji metodolojisi ile tarif etme” olarak açıkladı. Söz konusu konu 1970’lerden beri fizikte araştırma konusu. Örneğin mutlak soğukta metallerin elektrik akımına sıfır direnç göstermesi elektronların  maddenin en üst katmanında hareketi ile açıklanıyor. Duncan Haldane, David Thouless ve  Michael Kosterlitz yaptıkları çalışmada maddenin ince katmanlarında elektronların bu hareketinin mümkün olabileceğini  topoloji mantığı  ile buldular.