İsrail halkı için din ve gelenek devletin yönetim şekli değil

İsrail’de yapılan sosyolojik bir araştırmadan halkın liberal laik görüşü savunduğu ancak şahsi hayatta dine ve geleneklere bağlı bir hayatı tercih ettiği ortaya çıktı.

Dünya
4 Ekim 2016 Salı

Yedioth Aharonot gazetesi ile Hiddush kurumu tarafından ortak olarak yürütülen bir araştırmada halkın yüzde 81’i devletin dini meselelere müdahil olmasını onaylamadı.

Yüzde 81’in içinde laik, gelenekçi, dindar ve çok dindar grupların olması dikkat çekiyor.

Buna göre çok dindar yaşayan İsrailliler bile devletin din işlerine karışmasına soğuk bakıyor ve meseleyi şahsi-ailevi bir tercih meselesi olarak görüyor.

Söz konusu araştırma Yahudi kutsal günü Şabat’ta  (Cumartesi) metro altyapı inşaatında çalışma yapılıp yapılmayacağı konusunda çıkan tartışma sonrası gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, İsrail’de en dindar kesim olarak bilinen ultra-ortodoks kesimin bile yüzde 63’ü din ile devlet işlerinin tamamen ayrılmasını uygun buluyor.

Tren-metro inşaatının Şabat’ta yapılıp yapılmaması tartışmaları İsrail meclisi Knesset’de büyük tartışmalara neden olmuş, koalisyona dahil olan ortodoks partiler Başbakan Binyamin  Netanyahu’yu hükümeti dağıtmakla tehdit etmişti.

Yahudi geleneklerine göre haftanın 7. gününde (Cumartesi günü) kutsal ve dünyevi birçok eylemin yapılması yasak. Ateş yakmak, elektrikli aletleri kullanmak, arabaya binmek onlarca yasaktan sadece birkaçı.

Anayasası olmayan İsrail Devleti kısmi olarak Halaik, (Yahudi din yasaları), kısmi olarak da laik bir hukuk sistemine sahip.