Şimon Peres, İsrail’in caydırıcılığının mimarı

“Dimona bize Oslo Barış anlaşmasını kazandırmıştı.” (Şimon Peres)

Dünya
30 Eylül 2016 Cuma

Hayatı boyunca her zaman barıştan yana olmuş, Ortadoğu gibi bir bölgede radikal bir fikre saplanmamış, halkçı ve solcu bir siyaseti benimsemiş Şimon Peres, aynı zamanda İsrail’in en büyük caydırıcı gücünün de mimarı idi. 

İsrail Atom Enerjisi Kurumu kurulduğu günden bu yana hiçbir zaman İsrail’in nükleer vurucu  güce sahip olduğunu ne açıklamış ne de inkar etmişti.   

Ancak Peres’in ebediyete intikalinden kısa bir süre sonra İsrail Atom Enerjisi Kurumu tarihte ilk defa şöyle bir açıklama yaptı: “Merhum İsrail eski Devlet Başkanı Şimon Peres, Negev’deki Dimona Nükleer Araştırma Merkezi’nin kurulmasında büyük rol oynamıştır. Peres, İsrail’in nükleer politikasının ve ulusal güvenliğinin oluşturulmasında büyük katkı sağlamıştır.” 

Bu politik ve kesin bir şey ifade etmeyen satırlar, halkla ilişkiler konusunda hiç de  iyi olmayan İsrail Atom Enerjisi Kurumu’nun şimdiye kadar İsrail’in nükleer gücü hakkında yaptığı en net açıklamadır. 

Peres  ne Dimona hakkında ne de kendisinin bu konudaki rolü hakkında  hiçbir zaman kamuoyunda konuşmadı.  Ancak geçtiğimiz sene Time Dergisine verdiği bir demeçte şöyle demişti: “ Dimona sayesinde biz Oslo Barış Anlaşması şartlarını elde ettik. Araplar Dimona sayesinde artık İsrail’i haritadan silmelerinin imkansız olduğunu anladılar. Arapların Dimona konusundaki en hafif şüpheleri bile bize bu sonucu getirdi.    Eğer Dimona bunları yaptıysa sanırım doğru bir hareketti.”