Son dileği: "Beni terk edilmiş Yahudi mezarlığına gömün"

Ölmeye yakın bir kadının son isteğini yerine getirmek adına, Hollanda Yahudi Cemaati kadının ölümünden sonra, yaklaşık bir asırdır kullanılmayan mezarlığa gömülebilmesini sağladı.

Dünya
28 Eylül 2016 Çarşamba

Hollanda Yahudi Cemaati, 1941 doğumlu Juliana Slaat-Luycx’in, Amsterdam’ın 128 km doğusunda yer alan Den Ham mezarlığındaki cenazesinin 1920 senesinden beri yapılan ilk cenaze olduğunu açıkladı.

Mezarlık 96 senedir kullanılmadığı için Yahudi cemaati ve Hollanda Baş Hahamı Binyamin Jacobs, Juliana’nın söz konusu mezarlığa gömülebilmesi için yerel belediyeden çeşitli izinler almak durumda kaldılar.

Juliana Beatrix Irene Slaat-Luycx’in ailesi, 1945 senesine kadar Alman Nazi hükümetinin işgalinde kalmış Hollanda’da kızlarını korumak adına ona bir Hollandalı ismi verdiler. Juliana son isteğinin uzun seneler yaşadığı Den Ham’da gömülmek olduğunu belirtti ve son yıllarda taşınmış olduğu Almanya’da özellikle gömülmek istemediğini vurguladı.

Juliana’nın kızı cenazenin ardından, “Birçok insanın çabası gerekti ancak orada gömülmüş olması çok güzel bir şey. Umuyorum orada huzur bulur” dedi. 

140.000 nüfuslu Hollandalı Yahudi Cemaati’nin dörtte üçü Holokost’ta öldürüldü. Bu oran Nazi işgali altına giren Batı Avrupa ülkeleri arasındaki en yüksek orandı.  Sonunda, birçoğu dağılmış olan Hollanda Yahudi cemaatleri yok oldular, geride ise kullanılmayan mezarlıklar ve ortak mülkler kaldı. 

Den Ham bölgesindeki Yahudi nüfusu 1750’lere kadar uzanıyor.  Juliana’nın gömüldüğü mezarlık ise 1854 senesinde kuruldu.  Ondan önce bu mezarlığa en son gömülmüş kişi ise Heyman Wolff idi ve o da – muhtemelen tüberkülozdan – 26 yaşındayken vefat etti.  Babası Jacob Wolff bir kasap ve mezarlığın bekçisiydi.

Jacob Wolff zamanında burada kendisi, Heyman Wolff’un iki dayısı, bir halası ve iki kuzeni için mezarlar ayırmıştı fakat hepsi 1943 senesinde Polonya’daki Sobibor Kampına gönderilip öldürüldükleri için bu mezarlar boş kaldı.