100 yaşındaki Holokost kurtulanı ABD vatandaşı oldu

84 yaşından beri ABD’de yaşayan Holokost kurtulanı Menia Perelman kasım ayında yapılacak genel seçimlerde oy verebilmek için yemin ederek ABD vatandaşı oldu.

Dünya
26 Eylül 2016 Pazartesi

Perelman geçtiğimiz cuma günü Florida Eyaleti’nde düzenlenen bir törenle yaklaşık 100 kişi ile birlikte  yemin ederek resmen ABD uyruğuna geçti.

Törenin sonunda bir açıklama yapan 100 yaşındaki Yahudi kadın şöyle konuştu: “Benim adım Perelman, ben Yahudi’yim hayatım boyunca çok acı günler gördüm.”

Romanya’da doğan ve tam dört senesini Nazi esir kampında geçiren Perelman, savaştan sonra ABD’ye göç etmek istemiş ancak kontenjan sorunu dolayısı ile başvurusu reddedilmiş.

Bunun üzerine ABD’deki ailesine yakın olmak için Panama’ya yerleşen kadın daha sonra Peru ve Venezüella’da yaşamış.

Eşinin kaybından sonra 1993 yılında ABD’ye gelen kadının iki kızı, torunları ve torunlarının çocukları ABD’de yaşıyor.

Töreni izleyen CBS kanalı Perelman’a kime oy vereceğini sordu. 100 yaşındaki kadının cevabı şöyleydi: “Elbette bu kişisel bir sır ancak size söyleyeceğim: Hillary! Hillary Clinton.”

Göçmenlik statüsü ile ABD’de yaşayan kişiler  kanuni oturma izni elde ettikten asgari  beş yıl sonra vatandaş olabiliyor. Ancak bunun için yemin etmek ve İngilizce yurttaşlık imtihanından geçmek gerekiyor.