Halepli Yahudiler şehir için ağlıyor

İsrail’de yaşayan Halepli Yahudiler Esad ve Rus kuvvetlerinin kuşatması altında yok edilen, Türk topraklarının yanı başındaki şehir için ağlıyor.

Dünya
26 Eylül 2016 Pazartesi

Ve aynı yer bombalardan sonra

 

Halep’te geçtiğimiz perşembe günü başlayan ve isyancıları hedef alan bombardımanlarda yüzden fazla kişi öldü.

Bugün İsrail’de yaşayan Yossi Antebi çocukluğunu Halep’te yaşamış. 80 yaşındaki adam her gün televizyonda Halep’in ve insanlarının halini gördükçe kahroluyor.

“Yürüdüğüm sokakların birer birer bombaların altında kalması bana korkunç acı veriyor” şeklinde konuşan Antebi şehrin merkezi bir mahallesinde çok güzel zamanlar geçirdiğini söylemekten kaçınmadı. Antebi, TV’de yıkık gördüğü binaların bir zamanlar sahiplerini bile bildiğini belirtti.   Ancak bir İsrail milliyetçisi olan Antebi 18 yaşında İsrail’e göç etmiş ve bir daha doğduğu topraklara dönememiş. Resmen İsrail ile savaş halinde olan Suriye toprağı Halep’ten ayrılmış bir Yahudi olan Antebi’nin değil göç etmek turist olarak İsrail’e gitmiş bile olsa bir daha Suriye’de yaşaması söz konusu olamazdı.   

58 yıl evvel  Halep’i terk eden  David Gindi de bir Suriye Yahudisi olarak Antebi ile aynı duyguları paylaşıyor.  Ancak Gindi’nin hatırladıkları arasında okul yolunda Yahudi oldukları için nasıl  taciz edildikleri de var.

Özellikle İsrail’in 1948 yılında kurulması ile ülkede yaşayan Yahudiler rejim tarafından hedef alınmış. Sonuçta zaman içinde  ülkenin 30 bin kişilik  Yahudi toplumu doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalmış.