İsrail BM’de Gazze ve Batı Şeria’da refahı yükseltme sözü verdi

İsrail diplomatik heyeti uluslararası toplumun temsilcileri ile New York’ta yaptıkları toplantıda Gazze ve Batı Şeria’daki refah seviyesini yükseltmek için daha fazla çalışma sözü verdiler.

Dünya
23 Eylül 2016 Cuma

Ancak İsrail tarafından gelen bir çok proje ya güvenlik endişesi ile ordunun regülasyonlarına takılıyor ya da Filistin yönetimi tarafından yanlış yönlendiriliyor. 

BM Filistin Yardım Konseyi toplantısına İsrail adına katılan Bakan Tzachi Hanegbi,  İsrail’in önümüzdeki dönem Gazze ve Şeria’da hayatı kolaylaştırmak için uygulamasına geçmek istediği projeleri anlattı. 

Geçtiğimiz Salı gümü BM’de gerçekleşen toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Avrupa Birliği Temsilcisi Federica Mogherini,  Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri Tunus ve bazı Arap ülkelerinin yöneticileri katıldı. 

Projeler arasında, elektrik borçlarının silinerek  Batı Şeria’ya yeniden İsrail’den elektrik sağlanması, posta hizmetlerinin devreye konulması, İsrail bankaları ile Filistin Bankaları arasında işlem yapılmasına izin verilmesi gibi projeler var. 

Bunlara ek olarak İsrail Filistin Yönetimi’ne altı milyon metreküp su sağlamayı ve bölgeyi İsrail doğal gaz ağına bağlamayı düşünüyor. 

Ancak İsrailli bakanın toplantıda belirttiğine göre projeler bazen güvenlik endişesi ile  bazen de Filistinli yöneticilerin protestoları dolayısı ile istenilen hızda ilerlemiyor.