Fransız demiryolları Holokost kurbanlarına tazminat ödemeye başlıyor

Fransa demiryolları, uzun süren görüşmelerin ardından 2.Dünya Savaşı’nda toplama kamplarına taşıdığı Yahudi kurbanlar için tazminat ödemelerine başladı

Dünya
21 Eylül 2016 Çarşamba

Aralık 2014’te, Holokost döneminde Fransız demiryolları ile ölüm kamplarına taşınan Yahudilerden, hayatta kalanlar için 60 milyon dolarlık tazminat fonu kurulmuştu. Şu ana kadar fon için yapılan başvurulardan 68’i onaylandı. 700 kadar başvurunun ise işlemleri devam ediyor.

Fon, Fransa tarafından sağlansa da, tazminat tutarlarının dağıtımını ABD yönetiyor. Böylelikle, daha önce talepte bulunma hakkına sahip olmayan Amerikan, İsrail ve diğer yabancı ülke vatandaşları, eşleri ve mirasçıları da fondan faydalanmak için başvuruda bulunabilecek.

Buna karşılık ABD, Fransa’yı, Holokost döneminde kamplara gönderilen Yahudiler ile ilgili açılan davalara karşı koruyacak. ABD’deki birçok eyalet, tazminat sorunu çözülünceye kadar kendi yerel ulaşım hizmetlerinin, Fransa devlet demiryolları şirketi SNCF ile sözleşme yapmasını yasaklamıştı.

Program kapsamında, Holokost’tan kurtulup bugün hayatta olanlara 204 bin dolara kadar, eşlerine ise 51 bin dolara kadar ödemeler yapılabilecek.