İsrail’deki Arap partisine yolsuzluk soruşturması

Pazar günü İsrail polisi ülkedeki Arap partilerinden biri olan Balad’ın 20’den fazla üyesini ve aktivistini tutukladı. Yapılan açıklamada, partinin yapılan milyonlarca şekel tutarındaki bağışların kaynağını gizlediği belirtildi.

Dünya
21 Eylül 2016 Çarşamba

İsrail meclisi Knesset’te üç milletvekili olan Arap partisi Balad, son seçimlere Birleşik Arap Listesi adı altında ortak listeyle katılan dört Arap partisinden biri. Partinin 20 kadar üyesi, yürütülen bir polis soruşturması kapsamında tutuklandı. Balad yetkilileri ise söz konusu tutuklamaların sistematik siyasi zulüm kampanyasının bir parçası olduğunu iddia etti.

Polis tarafından yapılan açıklamada, tutuklananlar arasında üst düzey parti yetkililerinin ve aralarında avukat, hesap uzmanlarının da olduğu bir takım aktivistlerin yer aldığı belirtildi. Polis yetkilileri, Balad’a yönelik soruşturmanın Adalet Bakanlığı’nın onayıyla açıldığını açıkladı. Söz konusu soruşturma talebi, devlet tarafından görevlendirilen müfettişlerin raporu üzerine Adalet Bakanlığı’na iletildi. Müfettişlerin raporunda Balad’ın üst düzey yönetici ve aktivistlerinin sistematik bir mekanizma kurarak partiye faaliyetlerini yürütmesi için yapılan milyonlarca şekel tutarındaki bağışların kaynağını yanlış sunduğuna dair şüpheler yer alıyor. İddialara göre Balad İsrail içinden ve dışından farklı birçok kaynaktan gelen yüklü miktarda bağışları, İsrail içinden yapılan yüzlerce küçük bağışmış gibi gösteriyor.

İsrail polisi ayrıca, kurumsal evraklarda tahrifat, sahtecilik, sahte evrak kullanımı, para aklama ve siyasi partilerin finansmanına yönelik yasanın ihlalinin de suçlamalar arasında olduğunu açıkladı.

Balad ise basına gönderdiği açıklamada, suçlamaları reddederek, tüm suçlamaların uydurma ve asılsız olduğunu belirtti. İbranice yapılan bir açıklamada da, söz konusu tutuklamaların Arap azınlığına karşı sistematik zulmün bir parçası olduğu ve özellikle de Balad’a karşı yapıldığı belirtildi. Birleşik Arap Listesi ise tutuklamalarla ilgili yorum yapmayacaklarını iletti.