İsrail’in ilk NATO elçisi göreve başladı

28 üye ülkeli NATO askeri işbirliğinin Brüksel’deki genel merkezinde İsrail daimi bürosu açıldı. Büroya atanan ilk İsrail elçisi geçtiğimiz cuma günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e güven mektubunu sundu.

Dünya
21 Eylül 2016 Çarşamba

İsrail, 28 üye ülkeden oluşan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü - NATO, üyesi olmamakla beraber, bu kurumla ortaklaşa pek çok askeri işbirliklerinde bulunuyor. İsrail ayrıca NATO’nun Akdeniz Diyaloğu projesinde yer alarak, Akdeniz çevresinde bulunan yedi adet dost ülkenin oluşturduğu platforma da katılıyor.

NATO geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, İsrail ile bağlarını önemli derecede arttıracak, İsrailli bir yetkiliyi resmen tanıyacağını ve bu yetkilinin, NATO’nun uluslararası askeri işbirliği bölümünün Brüksel’de bulunan genel merkezinde İsrail’e verilecek daimi bir ofiste bulunacağı belirtilmişti.

Bu göreve atanan Aharon ‘Ronny’ Leshno-Yaar, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, “İsrail Devleti NATO ile ilişkilerine büyük önem vermektedir. Brüksel’de kalıcı bir NATO İsrail bürosu açılması, İsrail’in uluslararası duruşunun, bölgedeki barış ve istikrar ortamına olan çabalarının göstergesidir” dedi. Leshno-Yaar aynı zamanda İsrail Devleti’nin Avrupa Birliği elçiliğini de yürütüyor.

NATO’nun hâlihazırda, aralarında Avustralya, Hindistan, Japonya, Pakistan ve Rusya’nın da bulunduğu yaklaşık kırk ortak ülkesi bulunuyor. Bu ortaklıklar, ağırlıklı olarak Akdeniz ve Basra Körfezi bölgelerinde bulunan ve NATO üyesi olmayan ülkelerle yapılıyor.

NATO en son 2015 yılı aralık ayında üye sayısını arttırarak açılmış ve Adriyatik’te küçük bir ülke olan Karadağ’ı, o dönemde Rusya’ya karşı oluşturduğu birliği kuvvetlendirmek amacıyla üyeliğe davet etmişti. Bu davet ile 2009 yılında en son Hırvatistan ve Arnavutluk’un katıldığı birlik yıllar sonra ilk kez bir üye daha kabul etmiş oldu.

Haziran ayında Fransa Haber Ajansı’na (AFP) konuşan bir İsrail uzmanı, daimi temsilci davetinin 1952 yılından beri NATO üyesi olan Türkiye’nin eski müttefikine uyguladığı ambargoyu kaldırması konusunda diğer üye ülkelerin uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu belirtti. Tel Aviv’de bulunan Politika ve Strateji Enstitüsü’nde görevli NATO-İsrail ilişkileri uzmanı Tommy Steiner de bu davetin Türkiye’nin İsrail’e karşı güven kazanma isteğinin bir ölçüsü olduğunu da ekledi. Daha önceleri, coğrafi ve politik olarak çeşitli ülkeler barındırsa da, NATO’nun İsrail’i tamamen dahil edilmek üzere bu ortak savunma birliğine davet etmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Steiner, İsrail’in hiçbir zaman tam anlamıyla bir NATO üyesi olmayacağını fakat ilerde NATO tarafından resmen tanınan ve genel merkezde daimi yeri bulunan bir ortak olarak yer bulacağını belirtti. İsrail halen, başta ABD olmak üzere, diğer NATO üyesi ülkelerle askeri tatbikatlarda yer alıyor.