Uganda Yahudileri: "Sinagogumuz bizim için Kudüs"

İsrail Hahambaşılığı tarafından Yahudi olarak tanınmayan Uganda Yahudi Cemaati yeni yapılan ve Cuma günü açılacak yeni sinagogları için “Bizim Kudüs’ümüz” şeklinde konuşuyor.

Dünya 0 yorum
19 Eylül 2016 Pazartesi

Uganda’da şimdiye kadar kullanılan eski sinagog cemaatin nüfusuna yetersiz kalıyordu. Önemli Yahudi bayramlarında sinagogda yer bulamayan cemaat üyeleri ağaçların altında, yağmur alında dua ediyordu.

Afrika’nın doğusunda kalan ülkede senenin altı ayı yoğun yağmurlar altında geçiyor.

Yeni açılacak yaklaşık 2100 metrekarelik  sinagog sayesinde artık tüm cemaat birlikte ıslanmadan dua edebilecek. 

Çoğu, Yahudiliğin konservatif hahamlarının öğretmenliğinde sonradan Yahudi inancına geçmiş kişilerden oluşan cemaat için yeni sinagog aynı zamanda bir sosyalleşme ve kültür merkezi. 

Aynı zamanda Uganda Parlamentosunda sandalye sahibi olan cemaat lideri Rav Gerşom Sizomu, JTA sitesine yeni sinagog için şöyle konuştu: “Burası bizim cemaatin buluşma noktası, burası bizim için Kudüs.” 

Abudaya Cemaati olarak bilinen Uganda Yahudiliğinin kökeni 20. yüzyılın başında ülkenin eski liderinin Tevrat’ı okuyup Yahudiliği kendine din olarak seçmesine dayanıyor. 

Bugün bu akımı takip eden 2000 kişi Uganda’da yaşıyor. Ancak bu cemaat resmen İsrail Hahambaşılığı tarafından tanınmıyor.

 

 

 

 

 

 

1 Yorum