Janet -Jak Esim Quartet 11. Aşkenaz Festivali’nde

Dünyada ve Türkiye’de Sefarad müziğinin en önemli temsilcilerinden olan Janet ve Jak Esim, 200’den fazla sanatçı ve 80’den fazla etkinlikle Kuzey Amerika’nın en büyük Yahudi festivali olan ‘11. Aşkenaz Festivali’ kapsamında 4 Eylül’de, Toronto’da (Kanada) bir konser, ertesi gün de bir workshop gerçekleştirdi.

Tuna SAYLAĞ Sanat
7 Eylül 2016 Çarşamba

Dünyada ve Türkiye’de Sefarad müziğinin en önemli temsilcilerinden olan Janet ve Jak Esim, 200’den fazla sanatçı ve 80’den fazla etkinlikle Kuzey Amerika’nın en büyük Yahudi festivali olan ‘11. Aşkenaz Festivali’ kapsamında 4 Eylül’de, Toronto’da (Kanada) bir konser, ertesi gün de bir workshop gerçekleştirdi. Konserde sanatçılara, udda Bekir Şahin Baloğlu, perküsyonda Oray Yay eşlik etti.  Dörtlü, Ladino şarkıların yanı sıra Türk Sanat Müziğinden de örnekler sundu.  1970’lerden beri  Ladino şarkıları derleyen ve önemli bir arşiv oluşturan Esim çifti, 5 Eylül’de gerçekleştirdiği workshop’ta  Jak Esim’in Yahudi toplumunun yaşlılarından yaptığı kişisel derlemeler, 1910 yılından taş plak kayıtları ve 1980-90’lı yıllardan derleme videoları gösterildi. Bekir Şahin Baloğlu da, hem Sefarad hem Türk müziğinde etkin olan doğu-batı etkisi ve bu farklı iki yapı arasındaki nüans farklarını akademik dille anlatıp örnekledi. Etkinlikler, Toronto Türk Başkonsolosluğunun katkılarıyla gerçekleşti.

‘Solidarity of Arts’ Festivali David Ezra Okonşanar'ı ağırladı

Davet edildiği Polonya’nın Solidarnosc şehrinde gerçekleşen  ‘Solidarity of Arts’ festivali kapsamında 21 Ağustos’ta bir konser veren piyanist David Ezra Okonşar, kendi besteleri olan ‘İbrani Rapsodileri’nden Kal Nidre, Hannukkah ve Hava Nagila’yı seslendirdi. Konseri Polonya Devlet Orkestralarından,  Baltık F. Chopin Filarmoni Orkestrası düzenledi. Konsepti farklı kültür, din ve müzik tarzlarından karışık bir seçki sunmak olan konsere Ermeni, Rus, Polonyalı, Sırp ve Suriyeli sanatçılar da katıldı. Konserde İslam, Suriyeli sanatçılarla; Ortodoks Hıristiyanlık, Rus-Ermeni; Reformist Hıristiyanlık, Bach’tan bir Kantat bölümüyle; Katoliklik ise Polonyalı sanatçılar tarafından seçilmiş müzikler ile ifade edildi. Parça aralarında, Talmud, Kuran ve İncillerden kısa bölümler okundu. Festival yaklaşık 800 kişilik bir dinleyici kitlesi tarafından izlendi.