Özbek liderin ölümü, ülke Yahudilerini etkilemeyecek

Özbekistan Hahambaşısı Baruch Abramzaiov, Devlet Başkanı İslam Karimov’un ölümünden sonra Yahudilerin yaşantısına aynı şekilde devam edeceğini belirtti.

Dünya
7 Eylül 2016 Çarşamba

Uzun süredir Özbekistan Devlet Başkanı olan İslam Karimov’un geçen hafta 78 yaşında hayatını kaybetmesi ile Özbekistan’da yaşayan Yahudi halkı başa geçecek yeni liderle ilgili endişe duymaya başladı. Ancak Özbekistan Hahambaşısı Baruch Abramzaiov bu konuda bir açıklama yaparak endişe duyulmaması gerektiğini belirtti. Cenaze töreninden sonra açıklama yapan Abramzaiov, hükümetin henüz yeni bir lider atamadığını dile getirdi. Karimov’un, Yahudi cemaati ile çok iyi ilişkilerde olduğunu ve bu ilişkilerin ondan sonra da aynı şekilde devam edeceğini umduklarını sözlerine ekledi.

Cenaze günü İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de iki ülke arasındaki birlik ve beraberliği vurgulayan bir taziye mesajı yolladı.

Özbekistan’da 1980’li yılların sonlarında yaklaşık 95 bin Yahudi yaşıyordu. Bugün ülke genelinden yaşayan Yahudilerin sayısı 13 bin civarında.

Karimov döneminde özgür ve bağımsız medyaya yönelik sınırlandırmalar, gazetecilere yoğun tehditler söz konusuydu. Ayrıca ülkede yolsuzluk iddiaları da gündemdeydi. Ancak Karimov tüm bu olumsuzlukları sınır komşusu Afganistan’dan gelebilecek radikal İslam tehdidini engellemek amacı ile alınan tedbirler olarak nitelendiriyordu. Ülke bağımsızlığını tehlikeye sokabilecek Rusya’ya karşı da önlemler almıştı.