Afrika’nın güneyine Internet sinyali sağlayacak uydu fırlatma rampasında yandı

İsrail Uzay Ajansı tarafından yapılan, Facebook, Spacecom LTD ve Fransız Eutelsat tarafından finanse edilen AMOS uydusu daha uzaya gönderilmeden ABD’nin Florida’daki Cape Canaveral fırlatma rampasında Perşembe günü yanarak kül oldu.

Dünya
2 Eylül 2016 Cuma

Associated Press’in haberine göre, roketin yakıt doldurma testi sırasında teknik bir arıza yaşandı ve büyük bir patlama sonrası siyah dumanlar çıktı.  Patlamanın sesi çevre bölgelerden de hissedilirken çıkan duman geçici bir süre tüm gökyüzünü kararttı.  İnsansız bir uydu görevi olan SpaceX adlı roketin alev alması sırasında herhangi bir can kaybı, yaralanma yaşanmadı.

Facebook’un patronu Mark Zuckerberg Facebook’ta yaptığı paylaşımda, Amos adlı uydunun yanmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu duyurdu.  Zuckerberg kaza olduğu sırada Kenya, Afrika’da internetin yayılması ile ilgili olarak katıldığı bir toplantıda idi. Ancak, yaklaşık 300 milyon dolara mal olan uydu için Zuckerberg umudunu kaybetmedi.

Facebook’un patronu sözlerine şöyle devam etti: “Bizim interneti uzak yerlere iletmek için başka teknolojilerimiz de var. Aquila adı altında geliştirdiğimiz teknoloji de kişileri internet ile  birbirine bağlayabilir. Misyonumuz bu olaya rağmen değişmeyecek. Bu uydu ile ulaşmak istediğimiz bölgelere eninde sonunda interneti getireceğiz.”